Nieuws

Wat zijn de trends in de esthetische geneeskunde voor 2015?

30-11-2014

Wat zijn de trends voor 2015?

Alhoewel er wereldwijd jaarlijks een toename is in het aantal botox en filler behandelingen denken wij dat deze groei in de toekomst wel eens minder snel zal zijn. Subtiliteit van dergelijke behandelingen wordt steeds belangrijker. Overigens is er nu al sprake van een afvlakking van het aantal esthetisch plastische ingrepen.

Botox is de enige goede optie voor het behandelen van rimpels in het voorhoofd, de zogenaamde kraaienpootjes en de fronsrimpel. En zo zijn fillers een goede mogelijkheid om volumeverlies te corrigeren. Volumeverlies in het gezicht ontstaat doordat bot langzaam verdwijnt, spieren minder volume innemen en vetcompartimenten in volume afnemen.

Gezonde huid belangrijk

Wij speculeren dat een gezonde huid toenemend in de belangstelling zal staan. Bescherming tegen UV kan tot wel 75% (!) van de veroudering van de huid voorkomen. Maar ook een huid die vrij is van pigmentvlekken en ontstekingen als acne en rosacea behoort in toenemende mate tot de mogelijkheden.

Huidproducten die echt werken, fractionele laser en IPL-OPL zijn de basis hiervoor. Wij beschouwen de ZO huidproducten van Zein Obagi, nog steeds als de beste ter wereld. Nieuwere lasermachines zorgen ervoor dat we steeds effectiever kunnen behandelen terwijl de risico’s steeds kleiner worden. 

Draadjes de toekomst?

Maar veroudering is meer. Ook de zogenaamde ligamenten in het gelaat en de huid zelf verslappen. Ook hierdoor verandert de vorm van het gelaat. Misschien dat de zogenaamde “threads” ofwel draadjes onder de huid hiervoor een oplossing zijn. Deze draadjes worden met een speciale naald onder de huid ingebracht en lossen in de loop der tijd weer vanzelf op. Door een reactie van het lichaam ontstaat er bindweefselvorming die kan zorgen voor volume en een liftend effect. Het effect van threads op langere termijn is niet bekend en voorlopig zullen wij die behandeling dan ook niet aanbieden. 

Ondertussen hebben we geleerd dat innovaties niet altijd een toegevoegde waarde hebben. Denk aan siliconen injecties aan het einde van de vorige eeuw. Maar ook permanente fillers hebben hun sporen nagelaten en wij zien nog regelmatig de gevolgen. En meer recent een hyaluronzuur filler die binnen de kortste keren weer van de markt is gehaald in verband met onacceptabele bijwerkingen.
 

Kwaliteit esthetische behandelingen centraal

Met uitzondering van botox - dat onder de geneesmiddelenwet valt -  vallen de meeste esthetische behandelingen en/of hun producten onder de wet medische hulpmiddelen. Daardoor kan het zomaar zijn dat een product op de Europese markt wordt toegelaten – met een CE markering -  zonder dat het ooit op mensen is getest.

Van de ruim 150 hyaluronzuur fillers zijn er enkelen die zeer uitgebreid getest zijn en waarmee er jarenlange klinische ervaring is opgedaan. Juvederm en Restylane behoren tot die categorie en dat is de belangrijkste reden waarom wij juist die hyaluronzuur fillers in onze kliniek gebruiken.

Vetcellen verwijderen of injecteren

Wij denken dat vetverwijdering middels liposuctie, lipolaser of bevriezen toenemend populair gaat worden. In de toekomst gaan we mogelijk meer horen over stamcel transplantatie als mogelijkheid om de huid te verjongen en als toevoeging bij vetcel transplantaties. Tenslotte noemen we steeds nieuwere technieken voor het transplanteren van haar. Ook daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Wet en regelgeving

Keuze van een kliniek louter op basis van prijs is verleden tijd en Groupon acties zijn tegenwoordig zelfs verboden voor leden van de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde  - waarvan de cosmetisch arts van deze kliniek een geregistreerd lid is. 

De minister van volksgezondheid is samen met het veld normen aan het ontwikkelen voor kwaliteit op het gebied van opleiding van esthetisch artsen. Hiertoe is de Nederlandse Stichtinge Esthetische Geneeskunde opgericht. Het gevolg is dat bepaalde behandelingen alleen nog maar door daartoe gekwalificeerden mogen worden verricht. Zo wordt er gesproken om laser behandelingen meer te reguleren waardoor het straks niet meer op iedere hoek van de straat kan worden gedaan. 

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde
Terug naar overzicht