Blozen

Blozen en roodheid

Blozen is een vorm van tijdelijke diffuse roodheid van de huid van het gezicht, hals en nek welke plotseling ontstaat en meestal weer snel verdwijnt. Diffuse roodheid heeft een langduriger karakter en kan onder andere ontstaan door een acute of chronische ontsteking van de huid, zoals bijvoorbeeld na verbranden door de zon of rosacea. 

Bij wie komt blozen voor?

Blozen kan in verschillende situaties voorkomen, zoals bij;

  • Emoties
  • Rosacea
  • Overgang 
  • Koorts

De behandeling van blozen en diffuse roodheid

In onze kliniek richten wij ons op de behandeling van blozen door specifiek rosacea. Dat doen wij door de onderliggende ontsteking van de huid te behandelen en advies om prikkels zo veel mogelijk te vermijden.

Andere oorzaken van blozen dienen zo nodig door de huisarts of medisch specialist te worden behandeld. Hierbij kan worden gedacht aan medicamenteuze behandeling met bijvoorbeeld anxiolytica of verwijzing naar een psycholoog voor gedragstherapie.

Rosacea gaat vaak ook gepaard met diffuse roodheid en gebroken bloedvaatjes (couperose), welke effectief met IPL-OPL (MAX-G) behandeld worden, maar kunnen altijd (in mindere mate) terug komen.

Een fractionele laserbehandeling (2940, ablatief) kan overwogen worden indien naast algehele diffuse roodheid ook tekenen van veroudering behandeld moeten worden, zoals (diepe) rimpels.

Hoe ontstaat blozen?

Blozen ontstaat door vaak door emotionele situaties bij angst, stress, paniek, ongemakkelijk voelen of opwinding. Door verwijden van de kleine bloedvaatjes in de huid neemt de doorbloeding tijdelijk toe. Rosacea en de overgang (menopauze) zijn andere bekende oorzaken van blozen. 

Waardoor kan blozen verergeren?

Afhankelijk van het soort blozen, kan deze verergeren door bijvoorbeeld gekruid eten, alcohol, temperatuurswisselingen, lichamelijke inspanning of het gebruik van geneesmiddelen. 

Kan blozen ook iets anders zijn?

Ja - in zeldzame gevallen - bijvoorbeeld een aandoening van de interne organen, zoals het carcinoïdsyndroom of feochromocytoom. 

Advies

In geval van rosacea adviseren wij om de diffuse roodheid met IPL-OPL te behandelen, omdat deze anders op de lange termijn alleen maar erger wordt. 

Complicaties

Blozen en diffuse roodheid zelf leiden niet tot complicaties. In het geval van rosacea zijn het symptomen die een weerspiegeling zijn van de activiteit van de aandoening, die op zichzelf wel weer tot diverse complicaties kan leiden. 

Vooruitzichten

Spontane tussentijdse (tijdelijke) verbetering van diffuse roodheid door rosacea is zeer goed mogelijk, doch uiteindelijk zal de onderliggende ontsteking de huid steeds verder beschadigen.

Lees verder Inklappen