Spanningshoofdpijn
Soorten spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest frequente vorm van hoofdpijn. Deze wordt gekenmerkt door een dof, drukkend of beklemmend gevoel bij het voor- of achterhoofd of nek.
Op basis van de frequentie van aanvallen per maand worden de volgende twee vormen onderscheiden;
- Episodische spanningshoofdpijn: minder dan 15 dagen per maand, vaak maar 1 of 2 keer per maand
- Chronische spanningshoofdpijn: meer dan 15 dagen per maand
Bij wie komt spanningshoofdpijn voor?
Spanningshoofdpijn komt veel voor, tot wel 80% van de mensen krijgt er mee te maken. Meestal betreft het episodische spanningshoofdpijn, terwijl de chronische vorm bij een minderheid voorkomt (3%). Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van spanningshoofdpijn als mannen.
Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn ontstaat soms door het onwillekeurig aanspannen van spieren in de nek. Het wordt ook wel stress hoofdpijn genoemd, omdat elke vorm van stress kan leiden tot deze vorm van hoofdpijn.
Waardoor kan spanningshoofdpijn verergeren?
Een toegenomen spierspanning kan oorzaak zijn van spanningshoofdpijn. Deze kan weer worden veroorzaakt door onvoldoende nachtrust, verkeerde houding, stress, angst, honger of een ijzer tekort.
Kan spanningshoofdpijn ook iets anders zijn?
Ja, migraine of clusterhoofdpijn.
De behandeling van spanningshoofdpijn
Behandeling bestaan uit pijnstillers, spierontspanners, massage en het warm houden van de spieren, welke niet altijd even effectief blijken te zijn.
Botox wordt in die spieren ingespoten die in een individueel geval mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van een aanval. Hieronder vallen de spieren van het voorhoofd, de slapen en het achterhoofd.
Het maximale effect wordt soms pas na een aantal behandelingen bereikt, met tussenpozen van 3-4 maanden.
Uit een recente studie blijkt dat botox matig effectief is in het reduceren van chronische dagelijkse hoofdpijn: 3 aanvallen minder per maand. Bij de niet-dagelijkse vorm van spanningshoofdpijn heeft botox geen effect.
Advies
Het leren omgaan met stress is aan te raden. Ook het vermijden van specifieke triggers (voor zover bekend) is zinvol.
Complicaties
De hoofdpijn zelf leidt niet tot stoornissen in het zien of andere neurologische verschijnselen. Wel kan er sprake zijn van slaapstoornissen, moe zijn, snel geïrriteerd zijn, moeite om de aandacht te focussen, lichte overgevoeligheid voor licht of geluid en/of spierpijn.
Pijnstillers kunnen op zichzelf weer tot hoofdpijn leiden of andere bijwerkingen geven, zoals maagklachten.
Vooruitzichten
De duur varieert van 30 minuten tot enkele dagen, terwijl bij de chronische vorm de hoofdpijn praktisch continue aanwezig is.