Huidverslapping

Kenmerken huidverslapping

De verouderde huid verliest zijn elasticiteit en stevigheid. Hij verslapt door afname van collageen en elastine vezels in de lederhuid (dermis). Hierdoor wordt de huid dunner, minder stevig en minder elastisch.

Door huidverslapping kan het vet in het gelaat (dat zich in compartimenten bevindt) zich gaan verplaatsen. En dat gaat altijd naar beneden, onder invloed van de zwaartekracht. Hierdoor wordt de neuslippen plooi sterker en ontstaan de zogenaamde hamsterwangen.

Bekende voorbeelden van huidverslapping zijn verder hangende onder- of boven oogleden, hangende oorlellen, neustip die naar beneden zakt, een dunnere bovenlip en een slappe hals.

Maar ook de huid van het lichaam, zoals bijvoorbeeld van de onderkin of buik, kan verslappen. 

Bij wie komt huidverslapping voor?

Na (teveel) blootstelling aan de zon en bij het ouder worden. Bij vrouwen zien wij een extra toename na de overgang. 

Hoe ontstaat huidverslapping?

Door afname van de collageen en elastine vezels in de lederhuid. Doordat de aanmaak minder wordt bij het ouder worden en de afbraak toeneemt.

Waardoor kan huidverslapping verergeren?

Hou ouder, hoe groter de kans dat huidverslapping samen gaat met verslapping van het steunweefsel. De zogenaamde spieren en ligamenten (bindweefselstrengen) verslappen mee. Hierdoor verliest het gezicht nog meer zijn oorspronkelijke vorm. 

Kan huidverslapping ook iets anders zijn?

Echte huidverslaping is niet hetzelfde als volumeverlies van het gelaat, terwijl beiden een overschot aan huid kunnen geven.

Behandeling van huidverslapping

1. Zein Obagi huidproducten
Deze productlijn gaat huidveroudering tegen.

  • Wrinkle Texture Repair en Radical Night Repair staan centraal, met een retinol concentratie van 0,5 % en 1%. Retinol wordt in de cel omgezet naar tretinoïne (vitamine-A zuur), welke onder andere de aanmaak van collageen en elastine stimmuleert
  • Het Firming Serum vermindert de verslapte huid en verlies aan contour en elasticiteit

Deze producten kunnen worden aangevuld met een chemische peeling voor een maximaal effect.

2. Diep-infrarood (MAX-IR) en fractionele laser
Deze behandeling stimuleert de collageen aanmaak en heeft daardoor een huidverstevigende en huidverstrakkende werking. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met de fractionele laser (1540, niet-ablatief) voor het behalen van een optimaal resultaat. 

3. Volite
Dit is een filler die onder andere de elasticiteit van de huid verbetert. Behandeling vindt plaats door tientallen kleine prikjes in bijvoorbeeld het gelaat, hals of decolleté waarbij telkens een zeer kleine hoeveelheid hyaluronzuur wordt geïnjecteerd. Het effect van deze behandeling houdt 9 maanden aan.

4. VelaShape III
Een behandeling met de VelaShape III is effectief voor het bereiken van huidverstrakking van het lichaam, bijvoorbeeldvan de onderkin of buik. Deze behandeling wordt eventueel gecombineerd met de fractionele laser (1540, niet-ablatief) voor het behalen van een optimaal resultaat

5. Plastisch chirurg
Niet iedereen staat hier voor open, soms is het de enige mogelijkheid. Maar in het geval van het gelaat, bij voorkeur in combinatie met een van de andere behandelingen. 

6. Draadjes
Een behandeling met tijdelijke draadjes voeren wij niet uit in onze kliniek, omdat de resultaten tegen lijken te vallen en er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze effectief en veilig zijn. Permanente draadjes zijn uit den boze, gezien het risico op lange termijn complicaties.

Advies

Wanneer huidverslapping gepaard gaat met verslapping van spieren en/of ligamenten, dan is alleen het strakker maken van de huid niet voldoende. Een ingreep door een plastisch chirurg is dan te overwegen, omdat die dan ook pezen en ligamenten kan inkorten.

Overigens zal een plastisch chirurg een huid kunnen inkorten ter compensatie aan het verlies van elasticiteit, maar zal dit geen effect hebben op de stevigheid en/of dikte van de huid. Of op de kwaliteit van de huid in het algemeen. Zo nodig verwijzen wij u graag naar een plastisch chirurg. Wij voeren zelf geen cosmetische operaties uit.

Bij verslapping van de huid is niet het advies om het gelaat te gaan vullen met een filler, de zogenaamde "liquid facelift". De reden is dat er dan onevenredig veel filler moet worden gebruikt om de huid op spanning te brengen. Dat geeft een onnatuurlijk resultaat. Een liquid facelift heeft alleen zin wanneer de huid strak is of strak wordt gemaakt.

Complicaties

In de meeste gevallen is huidverslapping een cosmetische aandoening zonder dat iemand daar werkelijk last van heeft. Dat is soms anders bij verslapte bovenoogleden, waar iemand last kan hebben met bijvoorbeeld het zien.

Verlies aan stevigheid en dikte van de huid kan een diepe chemische peeling meer risicovol maken. De arts zal deze eigenschappen dus eerst onderzoeken voordat de diepte van een eventuele chemische peeling wordt vastgesteld. 

Vooruitzichten

Huidverslapping kan verminderd worden. Maar, altijd moet de werkelijke leeftijd mee worden genomen in het behandelplan. Een te strakke huid is onnatuurlijk en niet mooi.

 

Lees verder Inklappen