Couperose (gebroken vaatjes)

Wat is couperose?

Couperose (gebroken vaatjes, teleangiëctasieën) kan optreden bij bijvoorbeeld;

1. Een verworven aandoening, zoals

 • Zonbeschadiging
 • Rosacea
 • Zwangerschap
 • Poikiloderma van Civatte. Deze vorm van zonbeschadiging komt specifiek aan de zijkant van de hals en (eventueel) in het decolleté voor. Kenmerken zijn pigmentvlekken, couperose, dunne huid en in een later stadium ook vermindering van pigment

2. Beschadiging van de huid, bijvoorbeeld

 • Littekens, met name de hypertrofische vorm en keloïd
 • Bestraling


3. Medicatie, bijvoorbeeld

 • Corticosteroid gebruik (creme, injecties of systemisch)
 • Calciuminstroom-blokkerende middelen


4. Tumoren, bijvoorbeeld

 • Talgklierhyperplasie (goedaardig)
 • Basaalcel carcinoom (kwaadaardig)

5. Systemische aandoening, zoals

 • CREST syndroom, een vorm van sclerodermie waarbij onder andere gebroken vaatjes voorkomen

Bij wie komt couperose voor?

Couperose komt met name bij volwassenen en ouderen voor, evenveel bij mannen als vrouwen. De neus, wangen en kin zijn een frequente locatie bij couperose door zonbeschadiging of rosacea.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose - ofwel gebroken bloedvaatjes - is een verwijding van de vaatjes in het oppervlakkige deel van de huid, tot maximaal 2 mm in doorsnede. Zij worden ook wel teleangiëctasiën genoemd. Alhoewel de ontstaanswijze afhankelijk is van de oorzaak, is het precieze ontstaansmechanisme niet in alle gevallen bekend.

Wat kan couperose verergeren?

Roken kan couperose door zonbeschadiging verergeren.

De behandeling van couperose

Het voorkomen van blootstelling aan UV straling is belangrijk om verergering te voorkomen. Couperose kan goed met IPL-OPL (MAX-G) behandeld worden, maar kan altijd (in mindere mate) terug komen. Waar aanvankelijk meestal 4 behandelingen noodzakelijk zijn, adviseren wij ter onderhoud 1 behandeling per 1 of 2 jaar. Deze behandeling is overigens niet geschikt voor een donkere huid. 

Kan couperose ook iets anders zijn?

Couperose moet niet verward worden met andere vaatafwijkingen, zoals bijvoorbeeld het hemangioom. Er bestaan verschillende soorten hemangiomen, waarbij het het spinnekopje een bekend voorbeeld is. 

Advies

Belangrijk is om de oorzaak van couperose vast te stellen en deze zo mogelijk weg te nemen, voordat met IPL-OPL behandeld wordt. Anders zou het effect van een IPL-OPL behandeling zeer tijdelijk zijn.

Complicaties

Couperose zelf zal niet tot complicaties leiden, de onderliggende oorzaak mogelijk wel.  

Vooruitzichten

Couperose verdwijnt niet vanzelf en neemt vaak toe bij het toenemen van de leeftijd, tenzij de oorzaak wordt weggenomen (voor zover mogelijk) en de vaatjes met IPL-OPL behandeld worden.

Couperose behandelen met IPL-OPL

Lees verder Inklappen