Ongeval littekens

Soorten ongeval littekens

Een traumatisch litteken (door een ongeval) is het minst ideale litteken. Het is meestal niet in de richting van de huidlijnen en loopt niet altijd recht. Ook kan een traumatisch litteken direct na het ongeval ontstoken raken, waardoor het litteken eventueel verergert.

Afhankelijk van het soort ongeval kunnen er diverse soorten littekens ontstaan. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld een scherp of stomp trauma, verbranding of electriciteit. 

Waardoor kunnen ongeval littekens verergeren?

De factoren die in negatieve zin van invloed zijn op het herstel zijn niet wezenlijk anders dan die van toepassing op chirurgische littekens.

Behandeling van ongeval littekens

Deze vindt primair plaats door de huisarts, eerste hulp arts of (plastisch) chirurg. In geval van (ernstige) brandwonden is dat in de regel in een gespecialiseerd centrum.

Aangezien elk geval anders is, is het lastig om aan te geven vanaf welk stadium wij een ongeval litteken behandelen. In de regel pas wanneer de primaire behandeling uitgevoerd is, de korsten weg zijn, de hechtingen eruit en er geen ontsteking (meer) is.

Wij adviseren zo snel mogelijk met ons contact op te nemen zodat geen kostbare tijd verloren gaat. De mooiste littekens ontstaan bij snelle behandeling, liefst binnen 4 weken na het ontstaan ervan. De basis is een recente klinische studie waaruit blijkt dat het beste resultaat wordt verkregen wanneer men zo snel mogelijk met laser begint. Over het belang van vroeg behandelen van littekens hebben wij eerder een persbericht uitgegeven.

De behandeling is in principe niet anders dan die van chirurgische littekens.

Lees verder Inklappen