Tandvleeslach

Wat is een tandvleeslach?

Een tandvleeslach is een lach waarbij de bovenlip meer dan gemiddeld omhooggaat bij het lachen. Het gevolg is dat het tandvlees bij de boventanden duidelijk zichtbaar wordt. Soms ook wel “paardenlach” of "gummy smile" genoemd. Het komt door overmatige kracht van de spieren die de bovenlip omhoogtrekken. 

Behandeling van tandvleeslach

De behandeling met botox is eenvoudig en effectief. Lachen is nog steeds mogelijk, alleen zal de boven lip minder omhooggaan, doordat de verantwoordelijke spieren iets verslapt zijn. Er is dan dus minder tandvlees zichtbaar.

Bij een te hoge botox dosering gaat de bovenlip te weinig naar boven. Dit willen we natuurlijk voorkomen, daarom injecteren we liever iets te weinig. Omdat het effect van botox niet altijd even goed is in te schatten, vindt er vaak een controle plaats na een eerste behandeling, twee weken later. Zo nodig kan er dan nog wat extra botox geïnjecteerd worden.

Ook kan dan worden beoordeeld of de lach symmetrisch is. Het kan zijn dat deze al asymmetrisch was voor de behandeling. In dat geval zal hier gelijk bij de eerste behandeling rekening worden gehouden en dit zoveel mogelijk gecorrigeerd worden.

Complicaties

Zoals bij elke behandeling met botox, bestaat er een risico dat de botox zich verplaatst naar andere spieren, waardoor ook die verslappen. De lach kan hierdoor onnatuurlijk uit zien. Daarom is het belangrijk de nazorg adviezen voor een botox behandeling op te volgen.

Lees verder Inklappen