Filler indicaties

Is een filler behandeling geschikt voor mij?

Resorbeerbare fillers (hyaluronzuur, Sculptra of Radiesse) worden gebruikt door middel van een injectiemethode om bepaalde rimpels te behandelen of volume verlies te corrigeren. Het doel van een behandeling met resorbeerbare fillers is het bereiken van een cosmetische verbetering.

 • Voorbeelden zijn het behandelen van volumeverlies in slapen, wangen, jukbeenderen, traangoot, neus-lippen plooi, mondhoeken, marionette lijn, lippen, kaaklijn en kin
 • Soms komen fijne lijntjes in de hals in aanmerking voor een filler behandeling
 • Tenslotte kunnen fillers gebruikt worden ter correctie van volumeverlies op de rug van de handen
 • Een speciale filler is Volite, een tijdelijke hyaluronzuur filler die niet vult. Volite geeft een betere hydratatie van de huid en meer elasticiteit gedurende minimaal 9 maanden

Indien er meerdere gebieden in het gelaat worden behandeld met een filler spreekt men wel van een "liquid facelift". 

Man-vrouw verschillen

Er bestaan tientallen verschillen tussen een mannen- en vrouwengezicht, die ook nog eens veranderen tijdens het verouderingsproces. Wij hebben uitgebreide kennis hiervan en houden hiermee rekening bij het vaststellen van de behandeldoelen en de uiteindelijke behandeling.

De Golden Ratio

Wij geloven niet dat standaard verhoudingen in het gelaat iemand perse aantrekkelijker maken, zoals die volgens de Golden Ratio. Sterker nog, wij geloven dat individualiteit het allerbelangrijkste is. Dat laatste dient dan ook als uitgangspunt bij een behandeling met (tijdelijke) fillers.

Het plannen van de behandeling is nèt zo belangrijk als de uitvoering.

Welke soorten fillers worden gebruikt?

In de kliniek wordt met verschillende hyaluronzuur fillers gewerkt. Allen hebben gemeen dat zij tijdelijk zijn en als zeer veilig bekend staan. Elk van hen bestaat met name uit componenten die van nature ook in het lichaam voorkomen. De arts zal samen met u een keuze maken.

Hyaluronzuur is een kleurloze gel die direct na de behandeling resultaat laat zien. De gel wordt langzaam door het lichaam afgebroken. Het effect varieert van 6 tot 18 maanden, soms langer. In de kliniek wordt gewerkt met Juvederm fillers, welke tot de besten behoren. 

Werkzaamheid Juvederm fillers

Elke filler heeft zo zijn eigen toepassingsgebied, gebaseerd op de eigenschappen van die filler. We maken gebruik van alle hyaluronzuur fillers uit de Juvederm serie;

 • Volux is specifiek voor het herstellen van de kaaklijn of de kin
 • Voluma is geschikt voor het corrigeren van volume verlies in het gelaat
 • Volift is er voor correctie van diepe depressies van de huid, asymmetrie en contour defecten
 • Volbella is er voor de correctie van fijne lijnen, medium-diepe depressies van de huid en lippen
 • Volite is er voor oppervlakkige depressies en verbeteren van de huidconditie, zoals hydratatie en elasticiteit
 • Smile is geschikt voor medium tot diepe depressies van de huid en lippen

Welke fillers gebruiken wij liever niet?

Sculptra bevat poly-L-melkzuur dat de eigen collageenaanmaak stimuleert. Het effect hiervan is pas na 6 tot 12 weken zichtbaar en duurt 12 tot 24 maanden. Het zeer geleidelijk optreden van resultaat wordt door sommigen als een groot voordeel gezien. Bij een eerste behandeling zijn meestal meerdere sessies noodzakelijk.

Een nadeel van Sculptra is dat het resultaat geheel afhangt van het eigen vermogen om collageen aan te maken. Bij het ouder worden neemt dit af. Sculptra is een filler die geschikt is bij algeheel volume verlies en veel minder wanneer er een specifieke correctie van het volume moet plaats vinden.

Radiesse bestaat uit 2 componenten. De ene is een gel die ervoor zorgt dat direct na de behandeling resultaat is te zien. Deze gel wordt binnen 4 maanden afgebroken. De andere is calcium-hydroxy-apatiet, dat de eigen collageenaanmaak stimuleert. Dit leidt tot volume toename en compenseert het volume van de gel die wordt afgebroken. De duur van het effect varieert en is maximaal 12 maanden.

Radiesse heeft als nadeel dat het direct bij het injecteren een tijdelijke zwelling geeft. Hierdoor is het uiteindelijke resultaat moeilijk in te schatten. Complicaties door Radiesse, inclusief een over correctie, zijn lastig te behandelen, omdat er geen oplosmiddel bestaat, zoals dat wel het geval is voor hyaluronzuur fillers. Om die reden raden wij een behandeling met Radiesse af.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Een filler behandeling kan in dezelfde sessie gecombineerd worden met botox. Indien er ook sprake is van een behandeling met IPL-OPL, fractionele laser of diep-infrarood kunnen deze laatste pas na enige tijd volgen, in overeenstemming met onze richtlijn hiervoor.

Echter, in geval huidverstrakking tevens doel van een laserbehandeling is, is het aan te raden om het effect van een dergelijke behandeling eerst af te wachten, voordat fillers worden geïnjecteerd. Indien de huid strakker staat, zijn er namelijk minder fillers noodzakelijk.

In geval van Radiesse of Sculptra dient u er rekening mee te houden dat een (klein) deel van het aangemaakte collageen nooit meer zal worden afgebroken, zogenaamd type-III collageen.

Dit is hetzelfde type collageen waar littekens uit bestaan. Dit kan een eventuele vervolgbehandeling met een filler of een latere facelift lastiger maken, door het aanwezige bindweefsel onder de huid. Dit risico is afwezig in geval van een filler op basis van een hyaluronzuur.

Wanneer is een filler geen optie?

Allereerst wanneer de rimpels worden veroorzaakt door overmatige spieractiviteit of door een verslapping van de huid.

Indien er sprake is van (mogelijke) zwangerschap of borstvoeding wordt een filler behandeling niet uitgevoerd. De belangrijkste overweging is dat de filler zelf niet zozeer een risico vormt, als wel de behandeling van een eventuele complicatie door de filler.

U mag wel direct na een filler behandeling zwanger worden, indien deze ongecompliceerd is verlopen en de eventuele lokale reactie op de filler verdwenen is.

Lipofilling

Het is mogelijk om volume weer aan te vullen met eigen vet, afkomstig van andere delen van het lichaam. Hiervoor is liposuctie noodzakelijk en moet er voldoende vet aanwezig zijn.

Het grote voordeel van lipofilling is dat het een permanent effect heeft, alhoewel een (klein) deel van het ingespoten vet kort na het injecteren zal worden afgebroken. Hier schuilt ook gelijk een nadeel, dat het eindresultaat minder goed is te sturen dan met een filler. Ook omdat vet eenzelfde consistentie heeft, terwijl een filler in verschillende soorten verkrijgbaar is, elk met hun eigen toepassingsgebied.

Indien tijdens het consult blijkt dat u deze optie overweegt, verwijzen wij u graag naar een van de plastisch chirurgen waarmee wij samen werken.

Zijn er alternatieven?

Nee, wanneer en puur sprake is van een volumeverlies zijn er geen alternatieven voor een behandeling met een filler of lipofilling.

Mocht u specifieke vragen hebben over fillers, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen

 • Welk merk hyaluronzuur filler wordt gebruikt?

  Wij werken alleen met Juvederm van Allergan. Er zijn meer dan 150 verschillende merken filler op de markt, elk met hun eigen effectiviteit en veiligheid. Van een klein aantal is deze aangetoond. Juvederm is daar een van.

 • Waarom wordt er niet met verschillende merken fillers gewerkt?

  Elke merk hyaluronzuur filler heeft zijn eigen karakteristieken, door de filler zelf maar ook door de injectiespuit. Door ervaring te hebben met specifiek een merk is de uitkomst beter voorspelbaar.

 • Mogen lipfillers onder 18 jaar oud?

  Cosmetische behandelingen onder 18 jaar oud zijn niet toegestaan, tenzij er een medische indicatie bestaat. Dat is voor fillers zelfden het geval. De minimale leeftijd voor een lipfiller is dan ook 18 jaar.

Fillers bij mannen: een andere strategie

Waarom wij kiezen voor een filler met hyaluronzuur: de nadelen van andere soorten fillers

Lees verder Inklappen