Botox indicaties

Is botox geschikt voor mij?

Onderstaand de belangrijkste indicaties in de cosmetische setting.

1. Gelaat

Het injecteren van botox heeft als doel om bepaalde, door spieractiviteit veroorzaakte rimpels, te behandelen. Deze rimpels kunnen worden veroorzaakt door het herhaaldelijk willekeurig of onwillekeurig aanspannen van bepaalde spieren, zogenaamde dynamische rimpels. Bijvoorbeeld een fronsrimpel, voorhoofdsrimpels of zogenaamde kraaienpootjes.

Ook wordt botox gebruikt voor de behandeling van een zogenaamde tandvleeslach, tandenknarsen, sinaasappelhuid van de kin en diepe wallen onder de ogen door volumeverlies, in alle gevallen volgens hetzelfde principe.

2. Hals

Soms wordt botox in de hals toegepast, indien de halsspier overmatig actief is. Het doel van een behandeling met botox is het bereiken van een cosmetische verbetering door het aanspannen van bepaalde spieren te remmen.

3. Overmatig zweet

Verder wordt botox gebruikt om overmatige activiteit van zweetklieren (in oksels en handen) te reduceren en daarmee transpiratie te verminderen. Er zijn ook andere manieren met elk hun voor- en nadelen.

4. Hoofdpijn

Tenslotte wordt botox gebruikt met om bepaalde, (mede) door spieractiviteit veroorzaakte migraine of spanningshoofdpijn, te behandelen. Deze kunnen worden veroorzaakt door het herhaaldelijk willekeurig of onwillekeurig aanspannen van bepaalde spieren. Een recente analyse van de literatuur laat zien dat het effect van botox in deze indicaties beperkt is, alhoewel wij in individuele gevallen soms een buitengewoon goed effect zien.

5. Rugpijn

Met name in de acute fase wanneer een spierspasme de oorzaak is van (lage) rugklachten

Werkzaamheid Botox

De officiële indicaties voor Botox (of Vistabel) relevant in dit kader, zijn de behandeling van de zogenaamde fronsrimpel, kraaienpootjes, voorhoofdsrimpels, overmatige transpiratie van de oksels en chronische migraine. 

Alle andere indicaties waarvoor wij botox toepassen, zijn dus niet genoemd in de bijsluiter. Wel is voor deze indicaties voldoende literatuur beschikbaar om de effectiviteit te onderbouwen en de veiligheid te garanderen.

Welke merken worden gebruikt?

In de kliniek wordt met 2 verschillende soorten botulinetoxine-A gewerkt, Botox en Bocouture. Deze zijn even effectief en veilig.

Wanneer is botox geen optie?

Allereerst wanneer te behandelen aandoening niet wordt veroorzaakt door overmatige spieractiviteit - in geval van overmatig zweten indien lokale behandeling met bijvoorbeeld een lotion voldoende effect heeft.

Een botox behandeling wordt niet uitgevoerd bij (mogelijke) zwangerschap of borstvoeding. Er wordt aangenomen dat het veilig is om na een botox behandeling zwanger te worden wanneer daar minimaal 4 weken tussen zit.

Sommige geneesmiddelen, zoals aminoglycoside antibiotica, kunnen het effect van botox versterken. U zult dan ook altijd naar uw medicatie gebruik worden gevraagd.

Contra indicatie voor een botox behandeling zijn bepaalde spierziekten, zoals myasthenia gravis, amyotrofe laterale sclerose of het Eaton-Lambertsyndroom.

Een infectie op de plaats waar de injectie moet worden uitgevoerd is een reden om de behandeling uit te stellen, tot de infectie over is.

Relatieve contra indicaties zijn multipele sclerose of een verlamming van de aangezichtsspier.

Zijn er alternatieven?

Verstevigen van de huid is mogelijk door gebruik van retinol bevattende huidproducten van Zein Obagi. Ook een fractionele laserbehandeling geeft vermindering van rimpels.

Echter, indien de oorzaak van dynamische rimpels niet wordt aangepakt met botox zal elke alternatieve behandeling beperkt effectief zijn. Wel kan het zinvol zijn om botox te combineren met huidproducten of laser.

Een nieuwe methode is het bevriezen van zenuwen, als alternatief voor botox. Omdat aan deze methode een aantal nadelen kleven, bieden wij deze behandeling niet in onze kliniek aan.

Waar moet ik verder rekening mee houden?

Een botox behandeling kan in dezelfde sessie gecombineerd worden met een filler. Indien er ook sprake is van een behandeling met IPL-OPL, fractonele laser of diep-infrarood kunnen deze laatste pas na 2 weken volgen, in overeenstemming met onze richtlijn hiervoor. 

Veelgestelde vragen

  • Heeft preventief botox zin?

    Er is geen bewijs dat dit zinvol is. Naar onze mening is het vroeg genoeg wanneer de eerste rimpels zich aandienen. Hiermee kan een eerste behandeling jaren worden uitgesteld.

  • Kan asymmetrie gecorrigeerd worden?

    Indien spieractiviteit bijdraagt aan asymmetrie dan is het misschien mogelijk om deze met behulp van botox te corrigeren.

  • Is er een maximum leeftijd voor botox?

    Er is geen maximum leeftijd. Wel gebruiken wij in de regel minder botox bij ouderen. Omdat spieren minder sterk zijn en dus minder nodig hebben. Maar ook om te voorkomen dat een onnatuurlijk uiterlijk ontstaat. Een glad voorhoofd past op hogere leeftijd minder goed.

Nieuwe indicaties en toepassingen van botox

Lees verder Inklappen