Gevoelige huid

Soorten gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert op omgevingsinvloeden, (mede) doordat de barrière functie van de opperhuid verstoord is. Bijvoorbeeld met een stekend, jeukend of branderig gevoel na het aanbrengen van cosmetica. Er wordt wel gesproken van een gevoelige -, een intolerante - of een geïrriteerde huid. Het komt met name in het gelaat voor en dan vooral bij de neuslippen plooi en de jukbeenderen. 

Bij wie komt een gevoelige huid voor?

Alhoewel een gevoelige huid op elke leeftijd kan voorkomen, zien wij een toename ervan bij het ouder worden. Bij het ouder worden neemt de functie van de huidbarrière af.

Tot wel 60% van de vrouwen en ruim 30% van de mannen hebben ooit een gevoelige reactie van de huid getoond na gebruik van cosmetica. Dit kan komen door vroeger en meer gebruik van cosmetica bij vrouwen. Daarnaast hebben vrouwen een dunnere huid waardoor de huidbarrière minder effectief zou zijn en zouden vrouwelijke hormonen leiden tot sneller ontstaan van een rode (ontstoken) huid.

Overigens komt een gevoelige huid bij mensen met een donkere huid minder voor dan bij mensen met een witte huid, terwijl Aziaten juist weer vaker een gevoelige huid hebben, alhoewel dit allemaal niet overtuigend bewezen is.

Hoe ontstaat een gevoelige huid?

Oorzaak kan (overmatig) gebruik van verkeerde cosmetica zijn, waardoor de huidbarrière op de lange termijn verstoord raakt. 

Waardoor kan een gevoelige huid verergeren?

Alhoewel van bepaalde ingrediënten bekend is dat deze een gevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken, is het niet zo dat dit dan ook gelijk bij iedereen gebeurt. Zo kan bij de een de huid gevoelig reageren op bijvoorbeeld melkzuur en de ander weer op azelainezuur. In het algemeen geven bijvoorbeeld zuren en alcohol vaker een gevoeligheidsreactie. 

Kan een gevoelige huid ook iets anders zijn?

Een gevoelige huid kan ook onderdeel uitmaken van bijvoorbeeld rosacea, contact dermatitis of atopische dermatitis.

De behandeling van een gevoelige huid

1. Preventie
Het primaire doel is het bereiken van een huid welke tolerant is voor omgevingsinvloeden.

Centraal staat natuurlijk het identificeren en voorkomen van gebruik van producten die een gevoeligheidsreactie geven. Hierbij kan gedacht worden aan cosmetica, maar ook shampoo, conditioners en scheerproducten.

Overigens is een gevoeligheidsreactie welke niet samen gaat met een ontsteking van de huid niet noodzakelijkerwijs slecht. Zo hebben bijvoorbeeld glycol- en melkzuur een gunstig effect op de huid, ondanks dat zij een stekend of branderig gevoel geven.

2. Zein Obagi huidproducten

  • Daily Power Defense voor het herstellen van de huidbarrière
  • Hydrating crème voor het remmen van irritatie en ontsteking

Advies

Het kiezen van een goede crème is niet altijd even makkelijk. Deskundig advies is belangrijk om het probleem goed in kaart te brengen en tegelijkertijd het zo effectief mogelijk aan te pakken. Het gebruik van speciale producten voor een gevoelige huid is niet altijd de beste oplossing. 

Complicaties

Wanneer een gevoelige huid niet wordt behandeld kan het zijn dat de huidbarrière verder verstoord raakt, waardoor de symptomen alleen maar erger worden. Ook kan de huid dan (verder) uitdrogen

Vooruitzichten

Indien de oorzaak van een gevoelige huid gevonden is, is het in de meeste gevallen mogelijk om de gevoeligheid te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Wat te doen aan een gevoelige huid?

Lees verder Inklappen