Ouderdomsvlekken

Soorten lentigo

Er bestaan twee sorten lentigo.

  • Lentigo simplex: scherp begrensde bruinzwarte laesies van enkele millimeters, die op elk deel van de huid of slijmvliezen kunnen voorkomen
  • Lentigo solaris: scherp begrensde bruine laesies die voorkomen op huid die aan UV is blootgesteld, groter dan lentigo simplex. Zij worden ook wel ouderdoms- of levervlekken genoemd, terwijl zij niets met een leveraandoening te maken hebben
     

Bij wie komen lentigo voor?

Lentigo simplex presenteren zich voor het eerst tijdens de kinderleeftijd. Zij kunnen een uiting zijn van een genetische afwijking, zoals het Peutz-Jeghers syndroom.

Lentigo solaris komen bij meer dan 90% van de ouderen voor en dan met name bij een lichte huid. 

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

De zon is de veroorzaker van ouderdomsvlekken, niet de ouderdom zelf. Daarom komen ze met name voor in het gelaat, hals, decolleté en de rug van de handen.

Waardoor kunnen ouderdomsvlekken verergeren?

Ouder worden op zich heeft geen invloed. Wel het aan UV blootgesteld blijven.

Kunnen lentigo ook iets anders zijn?

Ja, er zijn verschillende andere pigmentaandoeningen die op lentigo lijken. Bijvoorbeeld moedervlekken  (junctional nevus), sproeten, seborroische keratose, lentigo maligna en melanoom.

Behandeling van ouderdomsvlekken

Het voorkomen van blootstelling aan UV-straling is belangrijk om verergering te voorkomen.

1. IPL-OPL
Ouderdomsvlekken kunnen ook goed met IPL-OPL (MAX-G) behandeld worden maar kunnen altijd (in mindere mate) terugkomen bij hernieuwde blootstelling aan zonlicht en onvoldoende bescherming daartegen. 

IPL-OPL is eerste keus behandeling indien er naars ouderdomsvlekken ook sprake is van gebroken bloedvaten (couperose). Deze worden dan tegelijkertijd verwijderd.

2. Huidproducten van Zein Obagi
De ZO Skin Health productlijn van Zein Obagi gaat pigmentvlekken tegen en leidt tot een egalere huidtoon. Brightalive en Retinol Skin Brightener staan centraal.

Brightalive bevat geen retinol en kan dan ook tijdens de zwangerschap gebruikt worden, in tegenstelling tot Retinol Skin Brightener, met een retinol concentratie variërend van 0,25 tot 1%. Retinol Skin Brightener bevat naast retinol diverse componenten die de activiteit van de pigmentcellen normaliseren.

Zo nodig wordt Exfoliation Accelerator toegevoegd, dat glycol- en melkzuur bevat, welke een ex-foliërende werking heeft.

Ook het vitamine-C serum heeft een remmende werking op de pigment productie. Het stimuleert daarnaast de aanmaak van collageen vezels in de huid. 

3. Hydrochinon crème
Eventueel is een licht blekende crème (hydrochinon) in combinatie met een tretinoïne crème (vitamine-A zuur) aangewezen. Tretinoïne heeft een huid verjongende werking, normaliseert de pigment productie en zorgt daarnaast voor een betere penetratie van hydrochinon. Hierdoor kan hydrochinon ook bij de dieper gelegen pigmentcellen komen.

4. Fractionele laser (2940, ablatief) 
Dit is een goede keuze indien naast pigmentvlekken ook andere tekenen van veroudering behandeld moeten worden, zoals (diepe) rimpels.

5. Heliocare capsules
Deze capsules beschermen tegen UV-A en B, zichtbaar blauw violet en infrarood licht. Heliocare capsules zijn bewezen effectief.

Advies

Bij twijfel over de diagnose wordt u naar een dermatoloog verwezen. Deze zal zo nodig een biopt nemen.

Complicaties

Ouderdomsvlekken zijn een puur cosmetische aandoening. Omdat zij door UV worden veroorzaakt, zullen wij altijd bepalen of er andere verschijnselen van schade aan de huid zichtbaar zijn. Specifieke aandacht gaat uit naar (voorstadia van) huidkanker.

Vooruitzichten

Ouderdomsvlekken zullen niet vanzelf minder worden. Na behandeling kunnen zij altijd terugkomen, reden waarom bescherming tegen UV straling zo belangrijk is.

Lees verder Inklappen