Droge huid

Kenmerken droge huid

Een droge huid wordt gekenmerkt door te weinig vocht in de oppervlakkige laag van de opperhuid. De eerste verschijnselen zijn een doffe huid met witte schilfering, die op een donkere huid meer grijs uitziet. De huid voelt ruw aan.

Bij wie komt een droge huid voor?

Bij ouderen komt een droge huid vaker voor. Overigens kan een droge huid tegelijkertijd met een vette huid voorkomen. Een droge huid komt door te weinig vocht, een vette huid door teveel talg.

Het gebruik van roaccutane en diuretica (plaspillen) kan leiden tot een droge huid. Ook bij ondervoeding, overvoeding (obesitas), een te traag werkende schildklier (hypothyroidie) en chronische nierziekten kan een droge huid voorkomen.

Tenslotte kunnen stress en het gebruik van glucocorticoïden tot een verstoring van de huidbarrière leiden, met een droge huid als gevolg.

Hoe ontstaat een droge huid?

  • Een droge huid kan worden veroorzaakt door gebruik van bijvoorbeeld agressieve huidproducten, teveel (warm of hard) water, air conditioning of reizen per vliegtuig, doordat de  opperste huidlaag (stratum corneum) water verliest door een verstoorde huidbarrière
  • Verlies van zogenaamde ceramide lipiden, cholesterol, vrije vetzuren en "Natural Moisturizing Factor" in de opperhuid 

Ook kan een droge huid het gevolg zijn van;

  • Vermindering van de hoeveelheid hyaluronzuur, dat wordt aangemaakt in de lederhuid (dermis). Hyaluronzuur heeft als eigenschap dat het water in de huid kan binden, tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht
  • Talgklieren zouden ook een rol spelen, maar niet door de productie van (minder) talg, maar door de aanmaak van (minder) glycerol dat ervoor zorgt dat de opperhuid beter gehydrateerd is

Wat verergert een droge huid?

Een droge huid komt vaker voor gedurende de herfst en winter.

Kan een droge huid ook iets anders zijn?

Een droge huid kan ook ontstaan ten gevolge van een genetische aandoening zoals atopische dermatitis of ichthyosis. Een droog of ruw aanvoelende huid kan ook actinische keratose zijn als onderdeel van zonbeschadiging.

Behandeling van een droge huid

1. Oorzakelijk
Veel aandacht gaat uit naar het gebruik van huidproducten, water en het vaststellen van eventueel andere oorzaken van een droge huid

2. Zein Obagi huidproducten

  • Speciale reiniger voor een droge huid (bijvoorbeeld Hydrating Cleanser of Gentle Cleanser)
  • Daily Power Defense voor het herstellen van de huidbarrière
  • Renewal Creme, Overnight Recovery of Hydrating Crème, om het natuurlijke vermogen van de huid om vocht vast te houden te stimuleren
  • Retinol om de hoeveelheid hyaluronzuur te stimuleren (Wrinkle Texture Repair of Radical Night Repair)

Deze producten kunnen naar wens worden aangevuld met een MediSpa behandeling van Zein Obagi, de Ossential Ultra Hydration Treatment.

3. Volite
Dit is een filler die onder andere de hydratatie in de huid verbetert. Behandeling vindt plaats door tientallen kleine prikjes in bijvoorbeeld het gelaat, hals of decolleté waarbij telkens een zeer kleine hoeveelheid hyaluronzuur wordt geïnjecteerd. Het effect van deze behandeling houdt 9 maanden aan.

4. Supplementen
Volgens een Japanse studie zou het slikken van supplementen met hyaluronzuur een verbetering van de hydratatie van de huid geven. Omdat hyaluronzuur in de maag wordt afgebroken, is het maar de vraag of hyaluronzuur supplementen echt kunnen helpen.

Advies

Het advies is om niet zelf een oplossing te gaan zoeken maar een afspraak te maken voor een consult.

Complicaties

Een droge huid kan leiden tot een gevoelige huid, jeuk en infectie. Deze complicaties zijn erger in gebieden met weinig talgklieren, zoals de romp, armen en benen.

Vooruitzichten

Deze zijn volledig afhankelijk van de oorzaak. Waar sommige oorzaken kunnen worden weggenomen, zijn andere oorzaken een vaststaand gegeven welke niet of nauwelijke kunnen worden beïnvloed. In alle gevallen kan er een meer symptomatische behandeling worden ingezet.

Wat te doen aan een droge huid?

Lees verder Inklappen