Sproeten

Wat zijn sproeten?

Het zijn goedaardige, kleine, scherp begrensde, niet verheven, bruine verkleuringen van de huid. Zij bevinden zich in gebieden die bloot worden gesteld aan UV. Zij worden ook wel epheliden of freckles genoemd.

Bij wie komen sproeten voor?

Zij komen bij mensen met blond, rood en lichtbruin haar voor. 

Hoe ontstaan sproeten?

Zij ontstaan tijdens de vroege kindertijd, doordat de pigmentcellen onder invloed van UV meer pigment produceren. Zij nemen af tijdens het ouder worden.

Wat kunnen sproeten verergeren?

UV-blootstelling zorgt ervoor dat sproeten donkerder worden. Daarentegen worden zij in de winter weer lichter van kleur.

Kunnen sproeten ook iets anders zijn?

Zij lijken op lentigo of moedervlekken ((junctional nevus). Overigens verwijderen wij moedervlekken niet, ook niet om cosmetische redenen. Indien gewenst verwijzen wij u naar een dermatoloog.

Sproeten kunnen niet verward worden met Cafe au Lait vlekken. Die laatste zijn namelijk veel groter. Alhoewel zij met een pico-second laser behandeld kunnen worden, beschikken wij niet over een dergelijke laser.

De behandeling van sproeten

Er is geen medische noodzaak tot het behandelen van sproeten. Sterker nog, vaak wil men sproeten helemaal niet behandelen, omdat deze er nu eenmaal bij horen. Indien er toch tot behandeling wordt besloten, zijn er verschillende mogelijkheden.

1. IPL-OPL (MAX-G) is zeer effectief. Meestal zijn 2 tot 3 behandelingen voldoende

2. ZO huidproducten van Zein Obagi kunnen toegepast worden, met de nadruk op het remmen van de pigment productie en bescherming tegen UV

3. Verdere bescherming tegen UV door het gebruik van Heliocare capsules

4. Chemische peeling, zoals de 3-Step Stimulation Peel

Advies

Wanneer andere huidaandoeningen worden behandeld kan het zijn dat sproeten ook minder worden. Het is belangrijk hiermee rekening te houden. 

Complicaties

Sproeten leiden niet tot complicaties. Er is geen verhoogds risico tot het ontwikkelen van huidkanker vanuit een sproet.

Vooruitzichten

Behandeling kan sproeten effectief verminderen, alhoewel toekomstige UV-blootstelling kan leiden tot het terugkomen ervan.

Lees verder Inklappen