Tandenknarsen

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen gebeurt meestal ’s-nachts, maar soms ook overdag. Vaak is men zich er niet bewust van. Het is schadelijk voor het gebit doordat het tandglazuur kan beschadigen.

Een ander gevolg kan zijn dat de kauwspieren in volume toenemen door een zogenaamde kaakklem. Er worden als het ware spierballen gekweekt. Deze kauwspieren hechten aan de kaakhoeken en kunnen een gezicht een mannelijk uiterlijk geven. Ook kunnen de kaakgewrichten overmatig belast worden waardoor dat uiteindelijk slijtage en pijnklachten kan veroorzaken.

Zowel tandenknarsen en kaakklem worden wel bruxisme genoemd.

Hoe ontstaan tandenknarsen en kaakklem?

Het is niet altijd te achterhalen wat de oorzaak is. Soms is er sprake van een combinatie van factoren. Slaapstoornissen en stress worden vaak genoemd.

Ook het niet goed aansluiten van de boven- en onderkaak (occlusie) zou een oorzaak kunnen zijn. Onbewust probeert men dan de kaken op elkaar te krijgen, terwijl dit dan maar ten dele lukt.

Behandeling van tandenknarsen en kaakklem

Behandeling van eerste keuze is de oorzaak van het tandenknarsen wegnemen, zo nodig ondersteund met een zogenaamde knarsplaat, die elke nacht gedragen dient te worden. Het tandenknarsen zelf wordt met een knarsplaat niet voorkomen, de beschadiging wel.

Een behandeling met botox is zeer effectief in het verminderen van tandenknarsen, volgens een wetenschappelijke studie. In de loop der tijd (maanden) zal het volume van de kauwspieren afnemen. Uiteraard wordt de dosis zo gekozen dat een normale kauwfunctie niet verstoord wordt.

Complicaties

Bij te veel geïnjecteerde botox kan de kauwspier onvoldoende werken en kan er moeite met het kauwen ontstaan. Bijvoorbeeld bij het eten van een stokbrood. 

Wanneer botox op de verkeerde plek wordt geïnjecteerd kan de mondhoek gaan hangen of de speekselklier minder goed werken. Er ontstaat dan een droge mond.

Al deze complicaties zijn tijdelijk, maximaal zolang als de botox werkt. Overigens hebben wij deze complicaties nog nooit in onze kliniek gezien. 

Lees verder Inklappen