Botox nazorg

Wat gebeurt er na de behandeling?

Direct na de botox behandeling ziet u kleine bultjes, door de geinjecteerde vloeistof. Meestal verdwijnen deze binnen 15 minuten na de behandeling. U kunt direct na de behandeling uw sociale activiteiten hervatten. Nazorg van een botox behandeling is niet nodig.

Het effect zal binnen 2 tot 3 dagen langzaam intreden en is na 14 dagen maximaal. De duur van het effect varieert van 3 tot 6 maanden. Wanneer overmatig actieve spieren behandeld worden - en de herbehandeling kort na het uitwerken van botox plaatsvindt - zal het effect van botox (in het beste geval) steeds langer worden.

Een aanvakelijk effect van botox van 3 maanden kan zo gedurende een periode van 2 jaar oplopen naar 6 maanden. Een botox effect langer dan 6 maanden wordt in de esthetische geneeskunde eigenlijk nooit gezien. 

Het minimale interval tussen 2 behandelingen is 3 maanden, ook indien er sprake is van een andere gebied. Vaker behandelen zou kunnen leiden tot antilichamen welke in het slechtste geval de werking van botox verminderen of zelfs elimineren.

Indien er verdenking op antilichamen bestaat adviseren wij een ander merk botox, waardoor er soms wel weer een (gedeeltelijk) effect kan worden behaald.

Advies na een botox behandeling

Voor het beste resultaat en ook voor uw eigen comfort, adviseren wij u de volgende adviezen op te volgen.

Het is van belang;

 • De behandelde gebieden niet te wrijven of masseren, ontstane vlekjes of bultjes zullen vanzelf verdwijnen
 • Geen make-up tot minstens 4 uur na de behandeling te gebruiken
 • Niet te gaan liggen tot 4 uur na de behandeling
 • Geen lichamelijk inspannende activiteiten te verrichten tot minstens 6 uur na de behandeling
 • Geen alcohol te drinken tot 6 uur na de behandeling
 • Geen gezichtsbehandeling te nemen tot 24 uur na de behandeling
 • Geen lange vluchten te nemen tot 24 uur na de behandeling
 • Niet zwanger te raken tot minimaal 4 weken na de behandeling

 

Wij stellen graag een botox behandelplan voor u op in onze kliniek in Amsterdam. Mocht u specifieke vragen hebben, tijdens het intakegesprek is daar alle ruimte voor. Ook kunt u direct contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen

 • Kan botox zich verplaatsen?

  Dat is mogelijk gedurende de eerste 6 uur na de behandeling. Daarna is botox opgenomen door de zenuwuiteinden. Het advies is dan ook om na een behandeling niet plat te gaan liggen of te gaan sporten, om te voorkomen dat bloedvaten door verhoogde druk open gaan staan en botox zich verder zou verspreiden dan gewenst is. Overigens is minimale verspreiding normaal en heeft geen invloed op het effect.

 • Kan ik stoppen met botox?

  Na stoppen met botox zal deze langzaam uitwerken. Er is niet bekend dat  (langdurig) gebruik enig nadelig effect heeft. De spieren keren dus weer terug naar hun oorspronkelijke functie.

Hoe lang werkt botox eigenlijk?

Lees verder Inklappen