Botox behandeling

Is voorbereiding nodig?

Er is geen specifieke voorbereiding nodig anders dan de richtlijnen voor antistolling zo mogelijk op te volgen. Ook is het verstanding om vanaf 24 uur voor de behandeling geen alcohol te drinken, ter vermindering van de kans op blauwe plekken.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal niet langer dan 15 minuten. Botox word toegediend middels een lokale injectie met een zeer dunne naald. Het remt de signaal overdracht van de zenuw naar de spier. Dit heeft een spierverzwakking tot gevolg. Daarom wordt botox alleen in de te behandelen spier ingespoten.

Een injectie met botox kan (milde) pijn veroorzaken. Dit kan door de (dunne) naald komen, maar ook door de vloeistof met daarin de botulinetoxine-A (botox) moleculen. Deze vloeistof kan een branderig gevoel geven. Meestal is dit kortdurend.

Is een botox behandeling pijnlijk?

Botox wordt als poeder in een flesje geleverd en moet voor gebruik door de arts worden opgelost in steriel water, met 0,9% NaCl. De hoeveelheid water wordt door de fabrikant voorgeschreven. In onze kliniek in Amsterdam volgen wij deze richtlijn nauwgezet.

Ter verhoging van het comfort, gebruikt de kliniek een speciaal soort steriel water, die het pijnlijke gevoel significant verminderd. Deze bestaat niet alleen uit water en zout, maar ook een klein beetje benzyl alcohol. Het branderige gevoel bij inspuiten van Botox wordt hierdoor significant verminderd. Dit water wordt in de Verenigde Staten gemaakt. 

Uit een Amerikaanse studie van 2002 is gebleken dat een dergelijke vloeistof resulteert in een pijnreductie van 54%. Ook werd aangetoond dat de effectiviteit van de botox behandeling even effectief was, in vergelijking met botox opgelost in alleen een water en zout oplossing.

Verder gebruiken wij de allerdunste naalden (34G) die er bestaan. Hierdoor voelt een injectie aan als een speldeprik.

Verdunnen

Verdunnen van Botox wordt gedaan door (nog) meer water toe te voegen dan de fabrikant voorschrijft. Hierdoor kunnen er meer behandelingen worden gedaan met 1 flesje. Het gevolg kan zijn dat de Botox minder goed of minder lang werkt. 

Wij volgen de richtlijnen van de fabrikant ten opzicht van het oplossen van botox. Wij verdunnen onze botox dus niet.

Wanneer zie ik resultaat?

Het effect is vanaf een dag of 3 te zien en maximaal na 2 weken. In alle gevallen is het een tijdelijk effect. In het begin 3-4 maanden, bij herhaalde behandelingen eventueel tot 6 maanden.

Soms is het nodig om na 2 weken meer botox toe te dienen, omdat het gewenste effect nog niet bereikt is. Wij geven er  - zeker bij een eerste behandeling - de voorkeur aan om liever twee keer te behandelen dan in een keer te veel.

Teveel botox kan namelijk niet geneutraliseerd worden. Bij toekomstige handelingen is vaak duidelijk wat de individuele behoefte aan botox is, zodat in dan vaak met een behandeling kan worden volstaan.

Mocht u specifieke vragen hebben, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Lees verder Inklappen