Overmatige beharing

Overmatige beharing

Ofwel hypertrichose, bestaat uit overmatige beharing bij vrouwen op plaatsen waar normaal bij vrouwen al haar groeit, zoals armen en benen.

De term hirsutisme wordt wel gebruikt wanneer er sprake is van een mannelijk beharingpatroon bij vrouwen. Op plekken waar normaal bij vrouwen geen haar groeit, zoals de baard regio. Dit kan een puur cosmetisch probleem zijn, soms ligt er een medische aandoening aan ten grondslag.

Bij wie komt overmatige beharing voor?

Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen ontstaan zonder dat er een medische aandoening aan ten grondslag ligt.

Daarnaast kan ongewenste en/of overmatige haargroei veroorzaakt worden door genetische factoren, medicatie maar ook door een aandoening van de bijnieren of de eierstokken (zoals het polycysteus ovariumsyndroom, PCOS).

  • Wanneer er sprake is van een genetische factor komt overmatige beharing vaak in een gehele familie voor, zowel bij vrouwen als mannen. Zij ontstaat vaak rond de puberteit
  • Medicatie met een stimulerend effect op de haargroei kan de anticonceptie pil zijn of bijvoorbeeld anabole steroïden
  • Bij het PCOS wordt meer testosteron (mannelijk hormoon) in de eierstokken (ovaria) gemaakt. Vaak is er dan ook sprake van een onregelmatige menstruatie en acne

Hoe ontstaat overmatige beharing?

Bij vrouwen kan er sprake zijn van een verhoogd testosteron gehalte, maar meestal is dit niet het geval. Een verhoogd testosteron gehalte is een van de oorzaken van hirsutisme terwijl in andere gevallen de haarwortel gevoeliger is voor testosteron, waarbij deze laatst in normale concentraties voorkomt. 

Waardoor kan overmatige beharing verergeren?

En zijn verschillen in natuurlijke beharing tussen de verschillende rassen. Zo is in het algemeen beharing bij vrouwen afkomstig uit zuid Europa meer uitgesproken dan in noord Europa.

Kan overmatige beharing ook iets anders zijn?

Nee, bij overmatige beharing bij vrouwen is er sprake van hypertrichose of hirsutisme.

Behandeling van overmatige beharing

Behandeling is oorzakelijk gericht in het geval er een medische reden is voor de ongewenste beharing. Deze behandeling dient uitgevoerd te worden door een medisch specialist met ervaring op dit gebeid waarbij wij u in voorkomend geval zullen verwijzen.

Een behandeling waarbij het effect tijdelijk is, bestaat uit bleken, scheren, waxen, draadjes, pincet of ontharingscrème.

Permanente haarreductie is mogelijk met IPL-OPL (MAX-Rs) maar zal een eventueel onderliggende medische oorzaak niet genezen. Deze behandeling is alleen geschikt  voor gekleurde (bruine) en/of donkere haren. Wanneer haren blond, rood en/of grijs zijn, reageren deze niet of nauwelijks op een behandeling met IPL/OPL. In een dergelijk geval is elektrische epilatie de enige permanente mogelijkheid. 

Advies

Omdat permanent ontharen met een IPL/OPL alleen kan bij bruine of donkere haren, is het verstandig niet al te lang te wachten met behandelen. Zodra een haar grijs is, kan deze niet meer met IPL/OPL behandeld worden. 

Complicaties

In geval van hirsutisme kan er bij vrouwen sprake zijn van andere mannelijke verschijnselen, zoals (mannelijke) kaalheid, zware stem, toegenomen spiermassa en vergroting van de clitoris.

In geval van ingegroeide haren in de baard regio, maar ook in de oksels of schaamstreek, kunnen ontstekingen ontstaan, ofwel pseudofolliculitis barbae. Door het aanpassen van de scheertechniek kan verbetering bereikt worden. Soms is permanent ontharen met IPL/OPL de enige effectieve manier. 

Vooruitzichten

Indien er sprake is van een medische aandoening is het van primair belang deze aandoening te diagnosticeren en zo mogelijk te behandelen. 

Lees verder Inklappen