Botox bijwerkingen

Is botox veilig?

Ja, in de dosering die wordt gebruikt in de esthetische geneeskunde wordt botox als veilig beschouwd. Overigens zijn de doseringen vele malen lager dan bijvoorbeeld bij de behandeling van neurologische aandoeningen die gepaard gaan met spierspasmen.

Ter vergelijking: bij een behandeling van 3 regio’s in het gelaat wordt maximaal 75 eenheden botox gebruikt, terwijl bij spierspasmen doseringen tot 1000 eenheden per keer mogelijk zijn.

Desalniettemin is het zeer belangrijk dat het deskundig wordt toegediend door een gekwalificeerde arts. Voorafgaand aan de behandeling informeert de cosmetisch arts u over de mogelijke bijwerkingen van botox.

Wat kunnen bijwerkingen van botox zijn?

  • Zeer kleine bloeding op de injectieplaats, meestal niet groter dan een speldenprik
  • Plaatselijke roodheid en/of zwelling van de huid
  • Blauwe plek op de plaats van de injectie(s)
  • Pijn

Deze bijwerkingen verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 to 48 uur of, in het geval van een blauwe plek, binnen enkele dagen tot weken.

Stel blauwe plekken zo min mogelijk bloot aan de zon en bescherm de huid met een goede UV beschermende crème (minimaal SPF 30), ter voorkoming van mogelijke (permanente) huidverkleuring.

Zijn er nog andere risico's?

In uitzonderlijke gevallen kan een andere dan de gewenste aangrenzende spier door de behandeling worden aangedaan. De werking van botox op de aangrenzende spier is tijdelijk en verdwijnt meestal in de loop van enkele weken. 

Algemene complicaties die zich kunnen voordoen zijn onder andere een allergische reactie en/of een lokale infectie.

Er wordt aangenomen dat botox ook na langere tijd en herhaalde behandelingen veilig is, alhoewel specifiek onderzoek ontbreekt en er geen absolute zekerheid is te geven.

Mocht u specifieke vragen hebben, tijdens het intakegesprek is daar alle ruimte voor. Ook kunt u direct contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen

  • Kan een bijwerking behandeld worden?

    De meeste bijwerkingen verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen. Vervelend is een hangende wenkbrauw of een hangend ooglid. Gelukkig zien wij deze bijwerking niet vaak, minder dan 1 keer per jaar. Beiden zijn in elk geval tijdelijk. Een hangend ooglid kan met oogdruppels behandeld worden terwijl een hangende wenkbrauw soms met wat extra botox gecorrigeerd kan worden.

  • Kunnen botox bijwerkingen permanent zijn?

    Bijwerkingen zijn altijd tijdelijk, omdat botox een tijdelijk effect heeft.

Kun je allergisch zijn voor botox?

Lees verder Inklappen