Filler bijwerkingen

Zijn fillers veilig?

Alle fillers die wij gebruiken zijn veilig. Onze cosmetisch arts heeft veel ervaring in het aanbrengen van fillers. Toch kan er soms een bijwerking optreden. Voorafgaand aan de behandeling zal u worden geinformeerd over mogelijke bijwerkingen van fillers. 

De hyaluronzuur fillers Volbella en Voluma (als onderdeel van de Juvederm serie) zijn door de Amerikaanse FDA goedgekeurd, waardoor er sprake is van extra zekerheid over hun veiligheid. Ook zijn de fillers uit de Juvederm serie uitgebreid in studies onderzocht, zoals overigens ook het geval is voor Sculptra en Radiesse.

Hiervan zijn alleen de Juvederm hyaluronzuur fillers direct oplosbaar in geval van een complicatie door injectie in een bloedvat. Alhoewel injectietechniek, het gebruik van canules en kennis van de anatomie het risico hierop verkleinen, is het nooit 100% uit te sluiten. Daarom heeft een hyaluronzuur filler een grote voorkeur boven Sculptra en Radiesse.

Wat kunnen bijwerkingen van fillers zijn?

  • Zeer kleine bloeding op de injectieplaats, meestal niet groter dan een speldenprik
  • Plaatselijke roodheid en/of zwelling van de huid
  • Blauwe plek op de plaats van de injectie(s)
  • Pijn

Deze bijwerkingen verdwijnen in de meeste gevallen binnen 24 to 48 uur (bij behandeling van de lippen kan dit iets langer duren) of, in het geval van een blauwe plek, binnen enkele dagen tot weken.

Stel blauwe plekken zo min mogelijk bloot aan de zon en bescherm de huid met een goede UV beschermende crème (minimaal SPF 30), ter voorkoming van mogelijke (permanente) huidverkleuring.

Indien gewenst, kan een blauwe plek worden behandeld met IPL-OPL. Daardoor zal deze eerder verdwijnen. Een dergelijke behandeling is gratis.

Zijn er nog andere risico's?

Zeldzame complicaties die kunnen optreden zijn onder andere een allergische reactie, granuloom-, papel- of noduli-vorming (verschillende vormen van knobbeltjes) en een infectie.

Bij injectie in een bloedvat kan een tijdelijke of permanente verstopping ontstaan. De gevolgen kunnen divers zijn (afhankelijk van welk bloedvat het betreft), waaronder tijdelijke of permanente blindheid of een herseninfarct. Deze bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Kunnen fillers worden opgelost?

Ja, indien er sprake is van een hyaluronzuur filler en een ongewenst esthetisch resultaat of in geval van een complicatie, kan de filler gedeeltelijk of geheel worden opgelost met hyaluronidase. Het oplossen van Sculptra of Radiesse is niet mogelijk.

Mocht u specifieke vragen hebben, tijdens het intakegesprek is daar alle ruimte voor. Ook kunt u direct contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen

  • Is een filler zichtbaar na een behandeling?

    Dat is mogelijk wanneer er teveel (hyaluronzuur) filler is geplaatst, doordat de normale vorm van het gelaat dan verstoord is. Ook kan een oppervlakkig geplaatste filler zichtbaar zijn, omdat deze dan doorschijnt en een blauwe verkleuring van de huid geeft. In beide gevallen is een hyaluronzuur filler dan op te lossen met hyaluronidase.

  • Behandelen jullie ook filler complicaties van andere klinieken?

    Wij behandelen filler complicaties die zijn ontstaan na behandeling in een andere kliniek. Hiervan uitgezonderd zijn complicaties door permanente fillers. In dat geval verwijzen wij naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Fillers oplossen met hyaluronidase

Eventuele blauwe plekken met IPL-OPL behandelen

Lees verder Inklappen