Seborroische keratose

Wat is seborroische keratose?

Deze huidafwijking wordt ook wel ouderdomswratten (verruca senilis) of verruca seborrhoica (vettige wrat) genoemd. Het zijn goedaardige verdikkingen die als het ware op de huid liggen en op het gehele lichaam kunnen voor kunnen komen.

Ze zien eruit als een verkleurd (bruin, zwart) plekje op de huid welke later verdikt en een onregelmatige structuur vormt (bijvoorbeeld bloemkoolachtig). De grootte varieert van een halve tot een centimeter, soms groter.

Seborroische keratose kan overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen, de voetzolen en de lippen. 

Bij wie komt seborroische keratose voor?

Rond het 20e levensjaar heeft 10% deze verdikking terwijl bij het toenemen van de leeftijd het percentage omhoog gaat. Uiteindelijk krijgen de meeste mensen (90%) ermee te maken.

Zij komen bij mannen en vrouwen evenveel voor. Ook is het zo dat de een er enkele ontwikkeld, terwijl een andere er honderden kan hebben.

Alhoewel mensen met een donkere huid minder seborroische keratose hebben, hebben zij juist weer wel vaker dermatosis papulosa nigra, wat als een variant van seborroische keratose wordt beschouwd.

Hoe ontstaat seborroische keratose?

De oorzaak is onbekend. Er is in ieder geval nooit een virus of bacterie als oorzaak gevonden. Ze zijn dus ook niet besmettelijk. Wel komen ze in bepaalde families vaker voor.

Waardoor kan seborroische keratose verergeren?

Er zijn geen specifieke triggers bekend.

Kan seborroische keratose ook iets anders zijn?

Op basis van het uiterlijke aspect wordt de diagnose gesteld. Zelden is het nemen van een biopt (door een dermatoloog) noodzakelijk.

Varianten van seborroische keratose zijn:

  • Dermatosis papulosa nigra: kleine gepigmenteerde laesies van 1 tot enkele millimeters
  • Stuccokeratosen: deze ouderdomswratten zijn juist wit, grijs of lichtbruin en komen voor op hand- of voetrug, onderamen en onderbenen

De behandeling van seborroische keratose

Deze vindt plaats met behulp van elektrocoagulatie, het wegbranden met behulp van een elektrische stroom.

Hierbij wordt voorzichtig een laagje van de huidafwijking weggebrand, ervoor zorgend dat het normale pigment in de huid niet beschadigd. Zo wordt voorkomen dat er na de behandeling witte plekken ontstaan.

Bij grotere laesies wordt gebruik gemaakt van een curette (scherpe lepel), nadat er eerst een lokale verdoving is geïnjecteerd.

Advies

Niet zelf afkrabben, omdat er dan infecties of littekens kunnen ontstaan. 

Complicaties

Seborroische keratose kan gaan bloeden door bijvoorbeeld krabben. 

Vooruitzichten

Seborroische keratose gaat niet vanzelf over. Vanuit medisch oogpunt is er geen noodzaak om te behandelen (ze worden niet kwaadaardig), vanuit cosmetisch oogpunt vaak weer wel. Zeker wanneer laesies in het gelaat of de hals voorkomen.

Lees verder Inklappen