Dermatosis papulosa nigra

Wat is dermatosis papulosa nigra?

Een symmetrisch voorkomen van gepigmenteerde (donker bruin tot zwart) verheven laesies op de jukbeenderen en voorhoofd en minder vaak op de hals, borst en rug.

De grootte varieert van 1 tot enkele millimeters.

Bij wie komt dermatosis papulosa nigra voor?

Deze aandoening komt frequent voor bij mensen met een donkere huid, zoals Afro-Amerikaanse, Afro-Carribische en mensen afkomstig uit de sub-Sahara 

Hoe ontstaat dermatosis papulosa nigra?

Het wordt beschouwd als een variant van seborroische keratose, welke dan wel op jongere leeftijd optreedt, vaak bij adolescenten. Hoe ouder, hoe meer laesies ontstaan en hoe groter ze worden. 

Waardoor kan dermatosis papulosa nigra verergeren?

Er zijn geen specifieke triggers bekend. 

Kan dermatosis papulosa nigra ook iets anders zijn?

Andere lokale pigmentafwijkingen zijn sproeten (epheliden) en ouderdomsvlekken (lentigo). Door het specifiek aspect van dermatosis papulosa nigra is een diagnose eigenlijk altijd te stellen op basis van de uiterlijke kenmerken.

De behandeling van dermatosis papulosa nigra

Deze vindt plaats met behulp van elektrocoagulatie, het wegbranden met behulp van een elektrische stroom.

Hierbij wordt voorzichtig een laagje van de huidafwijking weggebrand, ervoor zorgend dat het normale pigment in de huid niet beschadigd. Zo wordt voorkomen dat er na de behandeling witte plekken ontstaan. 

In de regel is er geen noodzaak tot het toedienen van een lokale verdoving.

Omdat wij voorzichtig behandelen, is het vaak noodzakelijk in ieder geval een tweede behandeling 4 tot 6 weken na de eerste te laten plaatsvinden. 

Advies

Niet zelf afkrabben, omdat er dan infecties, littekens of een toename van pigment kan ontstaan.

Complicaties

Dermatosis papulosa nigra kan gaan bloeden of jeuken, bijvoorbeeld door irritatie door kleding.

Vooruitzichten

Alhoewel de laesies groter worden bij het ouder worden, is er geen risico dat zij kwaadaardig worden. Ook is deze afwijking niet besmettelijk. De behandeling van dermatosis papulosa nigra vindt dan ook alleen maar plaats om cosmetische redenen.

Lees verder Inklappen