Striae

Soorten striae

Striae ontstaan door overmatige rek van de huid. Het bindweefsel scheurt doordat de huid de (snelle) toename van het volume niet kan bij houden.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een zwangerschap, bij het geven van borstvoeding of bij een toename van het lichaamsgewicht (door de puberteit, voeding of body building). Hoe sneller de rek op de huid ontstaat, hoe groter het risico van striae.

In eerste instantie zijn striae roodgekleurd en bevatten zij meer bloedvaten en pigment, na een tijd (jaren) worden zij wit en bevatten zij minder bloedvaten en pigment.

Bij wie komen striae voor?

Striae komen met name voor bij zwangere en adolescenten, meer bij vrouwen dan bij mannen. Hoe jonger de leeftijd is waarop een vrouw zwanger wordt, hoe groter de kans op striae.

Overigens is de ernst van de afwijkingen groter bij Negroïde vrouwen dan bij blanke vrouwen.

Het is onduidelijk of er sprake is van een genetische component. Het zou kunnen zijn dat striae vaker voorkomen bij rokers dan bij niet-rokers.

Hoe ontstaan striae?

Striae ontstaan door rekken van de huid, met name van de buik, borsten, billen, dijen en rug. De elastine vezels in de lederhuid beschadigen.

Aanvankelijk is er een toename van de hoeveelheid bloedvaten welke de rode kleur verklaart. Na verloop van tijd neemt het aantal bloedvaten juist af, leidend tot witte striae. 

Waardoor kunnen striae verergeren?

Het (langdurig) gebruik van corticosteroïden (creme, injecties, capsules, tabletten) of een teveel van het bijnierschorshormoon cortisol (Cushing syndroom). 

Kunnen striae ook iets anders zijn?

Het aspect van striae is zo kenmerkend dat de diagnose is te stellen op basis van het uiterlijk aspect.

De behandeling van striae

Het doel van de behandeling is de striae minder diep, wijd en lang te maken, de eventuele roodheid te verminderen en het verminderen of juist vermeerderen van pigment. Onderdeel van de behandeling is het stimuleren van de collageen productie, herstel van de elasticiteit en van de hydratatie.

De grootste verbetering is bij rode striae te verwachten.

1. Fractionele laser
De behandeling van voorkeur is de fractionele laser (1540, niet-ablatief), eventueel in combinatie met de diep-infrarood (MAX-IR). 

 

De kliniek in Amsterdam beschikt over het enige type laser handstuk ter wereld dat is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA voor de behandeling van striae. Dit handstuk is een fractionele laser met een golflengte van 1540 nM. Deze laser is niet-ablatief. Dat wil zeggen dat de bovenste huidlaag niet verdampt tijdens de behandeling. Deze behandeling alleen geeft een verbetering van minimaal 50%, meestal na 3-5 sessies van elk een maand van elkaar gescheiden.

Als ondersteunde behandeling kan de fractionele laser gecombineerd worden met een diep-infrarood behandeling. Overigens kan diep-infrarood niet worden toegepast op gebieden waar bot en/of ander kwetsbaar weefsel net onder de huid liggen.

2. VelaShape III
Sinds wij de beschikking hebben over de VelaShape III (infrarood en radiofrequente golven) voegen wij deze behandeling standaard toe aan de behandeling met de fractionele laser met een golflengte van 1540 nM.

3. IPL/OPL 
Deze behandeling heeft als doel de roodheid te verminderen.

4. Vitamine-A zuur crème of retinol
Van vitamine-A zuurc rème in hoge concentratie (0,1%) is aangetoond dat deze een verbetering kan geven van rode striae. Voor lagere concentraties is dat (nog) niet duidelijk.

Een alternatief voor vitamine-A zuur crème is retinol. Deze geeft minder bijwerkingen. Wij hebben een voorkeur voor Wrinkle Texture Repair van Zein Obagi, welke 0,5% retinol bevat, in een speciale formulering voor optimale bescherming tegen UV afbraak en maximale penetratie van de huid.

De kliniek heeft als eerste in Nederland een nieuw en uniek striae behandelprotocol geïntroduceerd, waarvoor een persbericht is uitgegeven.

5. Chirurgie
Alhoewel een chirurgische correctie technisch gezien mogelijk is, zijn de littekens die daarna ontstaan misschien wel erger dan de oorspronkelijke kwaal.

Advies

Behalve vitamine-A zuur  crème (en retinol) is er geen bewezen effectieve behandeling met huidproducten, ondanks dat vele merken (onterecht) een effect claimen. 

Complicaties

Striae kunnen klachten geven als jeuk (bij rode striae) en volgens sommigen ook pijn.
Volgens onderzoek heeft het hebben van striae ook een negatieve impact op de kwaliteit van leven. 

Vooruitzichten

Striae kunnen vanzelf verbeteren, alhoewel geen wonderen moeten worden verwacht.

Lees verder Inklappen