Rimpels

Soorten rimpels

Rimpels worden onderscheiden op basis van hun oorzaak.

1. Statische rimpels en fijne lijntjes horen bij normale veroudering en komen bij iedereen voor. Zij zijn in rust zichtbaar. Er is sprake van intrinsieke veroudering. Zon kan in grote mate bijdragen aan veroudering van de huid, inclusief rimpels. We spreken dan van extrinsieke veroudering. 

2. Dynamische rimpels worden veroorzaakt door overmatige spieractiviteit. Overigens kunnen deze rimpels uiteindelijk statisch worden. Zij zijn dan ook zichtbaar zonder dat de spieren zich samentrekken.

3. Rimpels door volumeverlies in het gelaat, bijvoorbeeld de neus-lippen plooi.

4. Slaaprimpels in het gelaat door herhaaldelijk (jaren lang) op een zijde van het gelaat te slapen.

Bij wie komen rimpels voor?

Bij iedereen die ouder wordt.  

Hoe ontstaan rimpels?

Statische rimpels kunnen ontstaan door het dunner worden van de opperhuid in combinatie met verlies van collageen en elastine vezels en afname van de hoeveelheid natuurlijk hyaluronzuur in de lederhuid en verlies van vet onder de huid.

Dynamische rimpels ontstaan door (overmatige) spieractiviteit. Bijvoorbeeld een frons- of voorhoofdsrimpel. Of zogenaamde kraaienpootjes of rokerslijntjes. Deze rimpels ontstaan makkelijker indien de huid dunner is - in combinatie met steeds sterker wordende spieren.

Rimpels door volumeverlies zijn eigenlijk een vouw die ontstaat doordat een deel van het onderhuidse weefsel naar "beneden zakt". Bijvoorbeeld het vetcompartiment aan de zijkant van de neus-lippen plooi dat naar beneden komt omdat de huid is uitgerekt. Hierdoor wordt de neus-lippen plooi scherper, het ernaast gelegen vetcompartiment drukt als het ware tegen de plooi aan.

Slaaprimpels zijn eigenlijk gewoon een kreukel in de huid. Het dunner worden van de huid bij het ouder worden maakt het sneller mogelijk om slaaprimpels te laten ontstaan.

Waardoor kunnen rimpels verergeren?

Door bijvoorbeeld zon en roken. Maar ook bacteriën op de huid kunnen leiden tot huidveroudering. Dit zijn allemaal factoren die we kunnen wegnemen.

Lastiger is het wegnemen van een lichamelijke oorzaak, als bijvoorbeeld bij (veranderingen in) insuline, vitamine-D en hormoonspiegels - van androgenen (mannelijk hormoon), oestrogenen (vrouwelijk hormoon) en van de schildklier. 

Kunnen rimpels ook iets anders zijn?

Er zijn diverse syndromen welke gepaard gaan met vroegtijdige veroudering, zoals bijvoorbeeld Progeria.

De behandeling van rimpels

Afhankelijk van de oorzaak onderscheiden we diverse mogelijkheden om rimpels te behandelen, zo nodig in combinatie. Vaak worden niet alleen rimpels behandeld, maar ook andere aspecten van huidveroudering. Tenslotte is een gezonde huid niet alleen een huid met weinig rimpels.

1. Huidproducten van Zein Obagi
Een meer op de oorzaak gerichte behandeling zijn de huidproducten van Zein Obagi, inclusief een chemische peeling. Meest bekende ingrediënten van een anti-rimpel crème zijn retinol of vitamine-A zuur. Wij geven een duidelijke voorkeur aan retinol.

2. Fractionele laser
Bij meer diepe rimpels is behandeling met de fractionele laser (1540, niet-ablatief en/of 2940, ablatief) eerste keus, met een langdurig effect. Soms worden beide fractionele laser behandelingen gecombineerd in één sessie.

3. Botox
Wanneer rimpels ontstaan door overmatige spieractiviteit. Bijvoorbeeld fronsrimpels, voorhoofdrimpels en kraaienpootjes, soms ook rimpels in de hals. De behandeling hiervan is bij voorkeur door injectie met botox. Dit verslapt de onderliggende spieren zodat rimpels vervagen.

4. Fillers
Rimpels door volumeverlies, zoals bijvoorbeeld de versterkte neus-lippen plooi of de marionette lijn, kunnen goed met een tijdelijke filler worden behandeld.

5. Plastische chirurgie
Is een mogelijkheid om een overschot aan huid te verwijderen maar naar onze mening niet een primaire behandeling van rimpels

Advies

Wij kunnen de hoeveelheid en de diepte van uw rimpels en de hoeveelheid bacteriën meten middels een digitale huidanalyse. Deze waarden worden dan weer vergeleken met uw leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht en huidskleur. Zo weet u of u beter of slechter scoort. Middels een simulatie kan worden getoond hoe rimpels zich de komende 5 jaar zouden ontwikkelen indien er geen behandeling zou worden ingezet. Uiteindelijk is ook het effect van een behandeling te meten. 

Complicaties

Wanneer er teveel wordt behandeld kan een huid er onnatuurlijk uit gaan zien. Een te strakke huid van het gelaat kan bijvoorbeeld aftekenen bij een verouderde huid van de hals. 

Vooruitzichten

Sommige oorzaken kunnen (ten dele) worden weggenomen, zoals blootstelling aan zon. Desondanks zal de (intrinsieke) veroudering doorgaan en is het ontstaan van rimpels niet te stoppen. 

Lees verder Inklappen