Talgklierhyperplasie

Wat is talgklierhyperplasie?

Dit is groei van een talgklier, waardoor de huid er bobbelig uit kan zien. Zij zijn 1 tot 3 mm groot, gelig van kleur, met een centraal deukje. Vaak komen er meerdere tegelijk voor. Zij bevatten meestal gebroken bloedvaatjes, die overigens met het blote oog moeilijk te zien zijn. Het is een volledig onschuldige aandoening die verder geen verschijnselen geeft. 

Bij wie komt talgklierhyperplasie voor?

Zij kunnen op elke leeftijd vorkomen, meestal voor het eerst op middelbare leeftijd, als onderdeel van veroudering van de huid. Ook zien wij nogal eens talgklierhyperplasie bij rosacea. Een veel voorkomende locatie is het voorhoofd, wangen en neus. 

Hoe ontstaat talgklierhyperplasie?

Zij ontstaan met name in gebieden die blootgesteld zijn aan UV. Het gebruik van een zonbeschermer ligt dan ook voor de hand, alhoewel niet is bewezen dat nieuwe talgklierhyperplasie hiermee wordt voorkomen.

Waardoor kan talgklierhyperplasie verergeren? 

Zonder behandeling gaat talgklierhyperplasie niet vanzelf weg. Zij kunnen langzaam groter worden.  

Kan talgklierhyperplasie ook iets anders zijn?

Ja, soms kan het om een basaalcelcarcinoom gaan. Bij verdenking daarop zult u naar een dermatoloog worden verwezen. Die kan zo nodig een biopt nemen.

De behandeling van talgklierhyperplasie

Er is geen medische noodzaak tot behandelen. Als er behandeld wordt, is dat puur om cosmetische redenen.

De behandeling van voorkeur is elektrocoagulatie, ofwel het voorzichtig wegbranden. In de regel is geen lokale verdoving noodzakelijk. Vaak is meer dan een behandeling noodzakelijk, omdat de behandeling zeer voorzichtig wordt uitgevoerd. Hierdoor is de kans op het ontstaan van littekens of depigmentatie (witte vlekken) een stuk kleiner.

Andere mogelijke behandelingen zijn het aanbrengen van hoge concentratie retinol bevattend serum (zoals Radical Night Repair), roaccutane capsules, IPL/OPL of fractionele laser (1540 of 2940 nM). Deze behandelingen zetten wij niet primair in, maar kunnen wel om andere redenen toegepast worden, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van heel veel laesies. Hierbij is dan de verwachting dat de talgklierhyperplasie tegelijkertijd minder wordt.

Advies

Het advies is om talgklierhyperplasie te laten verwijderen wanneer het om cosmetische redenen stoort. 

Complicaties

Talgklierhyperplasie zelf leidt niet tot complicaties, elke van de behandelingen heeft wel zijn eigen (beperkte) risico's. 

Vooruitzichten

Ook na een effectieve behandeling is er een goede kans dat talgklierhyperplasie terug komt. Er kan dat altijd opnieuw behandeld worden. Hoe eerder er behandeld wordt, hoe kleiner de afwijking is, hoe groter de kans dat dit zonder restverschijnselen gebeurt.

Lees verder Inklappen