Elektrocoagulatie

Introductie

Bij elektrocoagulatie wordt er gebruik gemaakt van een naald welke gedurende een of enkele seconden onder (zwak) stroom wordt gezet.

Hiermee kan weefsel weggebrand worden op niet specifieke wijze. Dat betekent dat niet alleen de afwijking weggebrand wordt, maar ook het gezonde weefsel eromheen aangedaan kan worden. Dat voorkomen wij door zo kort mogelijk te behandelen. Gevolg is dan wel dat een behandeling soms een aantal keer herhaald moet worden.

Het is een alternatief voor bijvoorbeeld bevriezen van de huid of het chirurgisch verwijderen.

Indicaties

Wij gebruiken elektrocoagulatie wanneer er sprake is van goedaardige huidoneffenheden.

Hierbij moet worden gedacht aan;


Elektrocoagulatie zullen wij nooit toepassen in gevallen waar andere behandelingen meer specifiek zijn. Bijvoorbeeld het behandelen van gebroken bloedvaatjes. Die behandelen wij liever met IPL-OPL omdat deze behandeling specifiek de bloedvaatjes als doel heeft en het eromheen liggende weefsel intact laat.

Behandeling

De behandelingsduur is kort. In de regel is geen lokale verdoving nodig. Echter, wanneer er veel plekken behandeld moeten worden, de afwijkingen diep in de huid doordringen of gevoelige plaatsen zoals de oogleden behandeld moeten worden, kan voor een lokale verdoving worden gekozen. 

Wij zullen een huid die gebruind is door de zon, niet behandelen. Het risico op pigmentvlekken door de elektocoagulatie is dan te groot.

Bij te intensief/te diep behandelen is er kans op depigmentatie (witte plekken) en littekens. 

Nazorg

Het advies is om tot 2 weken na de behandeling niet in de zon te gaan.

Er kunnen korstjes ontstaan welke vanzelf los zullen laten. Deze mogen nooit actief van de huid worden gehaald. Ook langdurig aan water blootstellen , zoals zwemmen en douchen, is niet aan te raden, omdat de korstjes dan kunnen verweken en alsnog te vroeg loslaten.

Er zijn geen andere specifieke adviezen als nazorg.

Veelgestelde vragen

Lees verder Inklappen