Wijnvlek

Wijnvlekken

Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd. Zij komen minder voor bij Aziaten en Afrikanen.

Hoe ontstaan wijnvlekken?

Wijnvlekken zijn scherp begrensde afwijkingen van de dunste bloedvaatjes (capillairen). Deze zijn in diameter toegenomen waardoor de huid bij de geboorte op bepaalde plaatsten roze verkleurd is. De individuele vaatjes zelf zijn niet zichtbaar. Zij kunnen overal op het lichaam voorkomen, alhoewel ze met name in het gelaat of de hals zijn te vinden.

Waardoor kunnen wijnvlekken verergeren?

Bij het ouder worden kan de diameter van deze vaatjes verder toenemen en kunnen wijnvlekken donkerder in kleur (rood, paars en zwart) en dikker worden. 

Kunnen wijnvlekken ook iets anders zijn?

De kenmerken van een wijnvlek zijn zo specifiek dat de diagnose zelden verkeerd gesteld wordt. Er kan soms onduidelijkheid ontstaan of er sprake is van een hemangioom.

Wijnvlekken kunnen onderdeel zijn van verschillende syndromen, bijvoorbeeld Sturge-Weber.

De behandeling van wijnvlekken

In een aantal gevallen zal eerst een verwijzing naar een in wijnvlekken gespecialiseerd centrum plaatsvinden, aangezien de behandeling van eerste keus nog steeds Pulsed Dye Laser (PDL) is. Bij kinderen zal de behandeling meestal onder narcose plaats vinden in verband met de pijn.

Een PDL behandeling is het meest effectief bij kleine en/of dunne wijnvlekken. Hoe verder een wijnvlek van het gelaat is, hoe dichter bij de voeten, hoe slechter zij op een behandeling met PDL reageren.

Wijnvlekken kunnen worden behandeld met IPL-OPL (MAX-G), juist in die gevallen waar de PDL geen effect (meer) heeft. Over het algemeen geldt dat het resultaat beter is bij vroegtijdige behandeling. Kinderen komen dan ook bij uitstek hiervoor in aanmerking. Aangezien wij geen faciliteit hebben voor het toedienen van narcose, behandelen wij in de regel pas vanaf 12 jaar oud. Overigens kan IPL-OPL niet op een donkere huid worden toegepast.

Maar ook bij volwassenen kan nog verbetering worden behaald met IPL-OPL. 

Een nieuwe behandeling is het lokaal toedienen van sirolimus, zo mogelijk in combinatie met laser (drug-assisted delivery). Wij bieden deze behandeling (nog) niet aan, totdat er meer informatie beschikbaar is.

Advies

Indien PDL en IPL-OPL geen effect meer hebben is medische tatoeage of make-up de enige manier om de wijnvlek te verminderen.

Complicaties

Wanneer wijnvlekken zich ter plaatse van het ruggenmerg bevinden kan er tevens sprake zijn van afwijkingen aan het ruggenmerg zelf. Soms ontstaan er noduli welke van vasculaire origine zijn.

Vooruitzichten

Wijnvlekken groeien mee met de groei van de patiënt en kunnen ook nog eens donkerder van kleur en dikker worden. Zij gaan niet vanzelf over.

Lees verder Inklappen