RF microneedling

Profound Matrix

In de kliniek maken wij gebruik van de Profound Matrix. Hierbij wordt radiofrequente energie afgeleverd in de diepere huidlaag. Deze technologie kan worden gebruikt voor het verbeteren van;

  • Huidverslapping
  • Acne littekens
  • Overmatige transpiratie

Wij willen u graag zorgvuldig informeren over de behandeling met de Profound Matrix. U kunt over de volgende onderwerpen verder lezen;

Hoe werkt RF microneedling?

Radiofrequente (RF) energie wordt in de huid omgezet in warmte met als doel de collageen en elastine aanmaak te stimuleren. Voor een optimaal effect moet in de diepere huidlaag een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius bereikt worden. De oppervlakkige huidlaag kan maximaal 45 graden verdragen, omdat daarboven een risico bestaat van blaren, littekens en pigmentveranderingen.

Door het gebruik van microneedling (naalden) kan RF energie velig in de diepere huidlaag worden afgeleverd zonder de oppervlakkige huidlaag te veel te verwarmen. Hierbij is het belangrijk dat de schacht van de naalden geïsoleerd zijn. Dat is het geval bij de Profound Matrix.

Vergelijking met fractionale laser

RF microneedling is kleurenblind waardoor de kans op pigmentveranderingen veel kleiner is, ook bij een donkere huid of na  zonblootstelling. 

Verder is aangetoond dat behandeling van de dunnere huid in de hals veel veiliger is dan behandeling met een fractionele laser. Dit is belangrijk omdat juist in de hals het verstrakken van de huid een veel gevraagde behandeling is.

Het allerbelangrijkste verschil is de hersteltijd. Deze is bij RF microneedling veel korter dan bij een fractionele laser (ablatief of niet-ablatief).

Voordelen van de Profound Matrix

Er zijn vele apparaten beschikbaar die gebruik maken van RF microneedling. Toch zijn er heel veel eigenschappen die belangrijk zijn voor het effectief en veilig uitvoeren van deze behandeling. De Profound matrix bezit als enige al die eigenschappen;

1. De lengte van de naalden

Deze moeten voldoende lang zijn en een behandeling tot een diepte van 3,5 mm mogelijk maken. De Profound Matrix heeft naalden met een lengte van 3,5 mm die ook nog eens op drie verschillende dieptes energie kunnen afgeven. Hierdoor ontstaat flexibiliteit, noodzakelijk omdat de huid niet overal even dik is en sommige indicaties diepere behandeling noodzakelijk maken.

Een voorbeeld van te korte naalden is de Viva van Venus Concept met een lengte van 0,5 mm. Andere systemen kunnen soms ook op verschillende dieptes behandelen, maar dan weer alleen door naalden met verschillende lengtes te gebruiken.

2. Dikte van de naalden

Hoe dikker de naalden, hoe pijnlijker een behandeling is. De Profound Matrix heeft de dunste naalden van alle beschikbare RF microneedling systemen.

3. Isolatie van de naalden

Wanneer de schacht aan de zijkant van de naalden niet geïsoleerd is zal de energie niet alleen via de tip aan de diepere huidlaag worden afgegeven, maar ook via de schacht aan de oppervlakkige huidlaag. Hierdoor kan de oppervlakkige huidlaag warmer dan 45 graden Celcius worden met als gevolg blaren, littekens en pigmentveranderingen.

Voorbeelden van apparatuur waarbij de naalden niet geïsoleerd zijn: Intensief van Endymed en Viva van Venus Concept. 

4. Gemotoriseerd inbrengen van de naalden

Hierdoor is de kans groter dat de naalden de juiste diepte bereiken. Bij het handmatig inbrengen bestaat de kans dat de naalden niet diep genoeg komen, bijvoorbeeld bij een stugge huid, waardoor de oppervlakkige huidlaag warmer dan 45 graden Celcius wordt met alle risico's van dien.

Of de naalden komen te diep waardoor de tip in het onderhuidse vetweefsel terecht komt met juist als risico dat het vet permanent vernietigd wordt.

Overigens moet de motor krachtig genoeg zijn. Dat is mogelijk niet het geval bij de Vivace van Aesthetics Biomedical.

5. Duur van de puls

Deze moet voldoende lang zijn, omdat de lengte van de puls het effect op het weefsel bepaalt.

De Intensief van Endymed is een voorbeeld waarbij de de puls niet lang genoeg is.

6. Weerstandsmeting

Ofwel impedance meting, is een cruciaal onderdeel van het veilig uitvoeren van een RF microneedling behandeling. Hierbij wordt de electrische weerstand in de directe omgeving van de tip van de naald gemeten. Hierdoor kan automatisch de temperatuur boven de 65 en onder de 70 graden Celcius gehouden worden middels een feedback mechanisme. Dit is ook van belang voor het bereiken van optimaal effect. 

De Profound Matrix maakt gebruik van deze technologie, evenals de Genius van Lutronic.

Veelgestelde vragen

  • Wat is bipolaire radiofrequentie?

    De Profound Matrix maakt gebruik van bipolaire radiofrequente golven. Hierbij leggen de golven een korte afstand op het lichaam af, waarbij het handstuk bestaat uit een bron en een ontvanger. Dit in tegenstelling tot monopolaire (naar een pad onder het lichaam) en unipolaire (naar de omgeving/lucht) radiofrequente golven, welke dus een veel langere afstand door het lichaam afleggen.

    Het voordeel van bipolaire golven is dat er hogere energie kan worden afgegeven en dat er sprake is van minder energieverlies.

Lees verder Inklappen