Nieuws

Maak direct een afspraak

Ingegroeide haren voorkomen en behandelen

26-08-2014

Ingegroeide haren

Zijn vervelend en kunnen onderhuidse ontstekingen veroorzaken. Met name baardharen zijn berucht. De kans dat een haar ingroeit, is veel groter bij mannen met kroeshaar dan bij (blanke) mannen met stijl haar.

Maar ook vrouwen die bijvoorbeeld oksel of schaamhaar scheren kunnen hiervan last hebben. Het te kort afscheren van haren draagt bij aan de kans van de haar om “terug” in de huid te groeien.

Voorkomen van ingegroeide haren

Voorkomen kan door niet dagelijks te scheren en niet gebruik te maken van scheerapparaten of scheermesjes die eerst de haar optillen voordat hij wordt afgeschoren. Want die methode leidt ertoe dat het uiteinde van de haar onder het huidoppervlak terecht komt – nadat de haar weer is terug gezakt.

Het helpt ook om de huid niet teveel te strekken tijdens het scheren, niet te hard te duwen en niet tegen de haarrichting in te scheren.

Ontharen

Kan door gebruik te maken van ontharing crèmes met een tijdelijk effect. De haar zal altijd weer terug komen. Een meer definitieve oplossing is door middel van IPL-OPL. Met deze methode is er sprake van een permanente haarreductie.

Het is daarbij belangrijk dat haren niet grijs, blond of rood zijn – omdat de IPL-OPL methode specifiek gebruik maakt van het zwarte pigment in de haren. Het zwarte pigment in de haren in de wordt verwarmd, het daaromheen liggende haarzakje wordt verwarmd en uiteindelijk opgeruimd door het lichaam.

Pseudofolliculitis barbae

Is de medische term van de ontstekingen door ingegroeide haren. Deze moet niet verward worden met folliculitis barbae, waarbij het bovenste deel van het haarzakje ontstoken raakt door een bacterie, schimmel, gist of virus.

Dit kan overal op het lichaam waar haren groeien ontstaan en moet weer niet met acne verward worden. De behandeling van folliculitis barbae is gericht op het bestrijden van het oorzakelijke micro-organisme.

 

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam
Terug naar overzicht