Nieuws

Maak direct een afspraak

Hydrochinon crème en pigmentvlekken; niet alleen maar voordelen

16-07-2014

Hydrochinon vermindert pigmentvlekken

Hydrochinon crème is in Nederland alleen bij een apotheek en alleen op recept verkrijgbaar en wordt voorgeschreven bij de behandeling van diverse soorten pigmentvlekken, zoals melasma ofwel zwangerschapsmasker.

Maar ook zogenaamde post-inflammatory hyperpigmentation (PIH); dat is plaatselijk een toename van pigment ten gevolge van een ontsteking. Dit kan een puistje zijn, maar ook bijvoorbeeld het gevolg van een chemische peeling of laserbehandeling. Een donkere huid ontwikkeld sneller PIH dan een blanke huid. 

Hydrochinon crème is zeer effectief

Hydrochinon crème is misschien wel de meest effectieve remmer van pigmentcellen. Toch zijn resultaten pas op zijn vroegst na enkele weken tot maanden zichtbaar. Echter, in de meeste gevallen zullen pigmentvlekken nooit 100% verdwijnen en is een aanvullende behandeling met een chemische peeling zeker te overwegen.

Overigens werkt hydrochinon niet specifiek tegen het pigment in alleen pigmentvlekken. Alle pigmentcellen in de huid worden geremd in de aanmaak van pigment. Dat betekent dat niet alleen pigmentcellen lichter worden, ook de eromheen liggende huid zal minder snel bruin worden. 

Hydrochinon crème niet vrij van risico’s

Omdat hydrochinon crème pigmentvlekken nooit 100% laat verdwijnen, is er een risico van langdurig gebruik, waardoor hydrochinon crème kan juist leiden tot meer pigmentvorming. Er zijn diverse mechanismen die een rol kunnen spelen; 

  • Er kunnen witte vlekken op de huid ontstaan (leukoderma) door een directe beschadiging van pigmentcellen door hydrochinon
  • Hydrochinon kan ook direct de huid irriteren waardoor deze ontstoken raakt met PIH als gevolg. Maar ook hier kan een direct effect van hydrochinon op pigmentcellen leiden tot pigmentvlekken.
  • Pigment dient als natuurlijke bescherming tegen UV. Wanneer de aanmaak teveel wordt geremd, kan UV de huid irriteren, waardoor deze ontstoken raakt. Deze ontsteking kan weer resulteren in PIH. Maar ook kan UV de pigmentcellen direct irriteren, waardoor pigmentvlekken ontstaan.

  • Verandering van de structuur van pigment door een zogenaamde foto toxische reactie. Dit is een reactie waarbij het pigment, onder invloed van UV, van chemische structuur verandert. Hierbij ontstaat een permanente blauw/grijze verkleuring van de behandelde huid, welke dus niet behandelbaar is. Deze bijwerking wordt wel ochronose genoemd en ontstaat meestal pas na meerdere jaren aaneengesloten gebruik van hydrochinon creme. 
  • In dierexperimenten is gebleken dat hydrochinon kanker kan veroozaken. Bij mensen is dat tot op heden niet aangetoond en de toekomst moet uitwijzen of er ook bij mensen sprake is van een verhoogd risico.

Hoe risico’s van hydrochinon crème te voorkomen?

De risico’s van hyperpigmentatie kunnen in het algemeen voorkomen worden door het gebruik maximaal 6 maanden te laten zijn, waarna een rustpauze van bijvoorbeeld 2 maanden ingelast wordt. In die twee maanden kunnen de oorspronkelijke pigmentvlekken tijdelijk wel weer erger worden.

Ook is een concentratie van maximaal 5% wenselijk. Via internet is hydrochinon op illegale wijze verkrijgbaar in concetraties die soms veel hoger zijn. Met grotere risico's van dien. 

Persoonlijk geven wij de voorkeur aan Retinol Skin Brightener en/of Brightalive van Zein Obagi bij de behandeling van pigmentvlekken. Deze bevatten geen hydrochinon maar diversere andere bestanddelen die de pigmentcellen remmen, zonder de gewone huid te bleken (zoals hydrochinon dat doet).

De boven beschreven risico’s van hydrochinon zijn met Retinol Skin Brightener en/of Brightalive dan ook veel kleiner.

Tijdelijk voegen wij soms wel hydrochinon crème aan een regime toe, vaak in combinatie met tretinoine crème, dat de effectiviteit van hydrochinon vergroot doordat het de absorptie van hydrochinon verbetert. 

Nadelen hydrochinon bij pigmentvlekken

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam. Zein Obagi; Taking the Pulse of Hydroquinone Therapy; a Plea for Caution. Practical Dermatology, 2013; March.
Terug naar overzicht