Nieuws

Maak direct een afspraak

Risico op blauwe plekken na botox of filler kleiner door IPL-OPL

06-03-2013

Botox en filler

Alhoewel niet frequent, is een van de meest voorkomende bijwerkingen van een behandeling met injectables (botox of fillers) een blauwe plek.

Natuurlijk zal de arts alles doen om het per ongeluk aanprikken van een bloedvat te voorkomen. Dit is niet altijd mogelijk wanneer er met name in de diepere lagen wordt geprikt. Dieper gelegen bloedvaten zijn niet altijd te zien en kunnen dus worden aangeprikt.

Blauwe plek

Vanuit medisch perspectief is een blauwe plek geen ernstig probleem, binnen een week zal deze vanzelf verdwijnen. Wel is het verstanding om in die periode geen directe UV blootstelling te hebben, om permamente verkleuring van de huid te voorkomen.

Ook kan de client 7 tot 14 dagen voor de behandeling met botox of fillers stoppen met het gebruik van bloedverdunnende medicamenten (in overlegen met hun behandelend arts) of voedingsstoffen. De kliniek geeft hier speciale richtlijnen voor.

IPL-OPL

Nieuw is de behandeling met IPL-OPL, indien een blauwe plek onverhoopt mocht zijn ontstaan. Deze wordt een dag na de filler behandeling gedaan (gratis) en er zijn gegevens dat de het meeste van de blauwe plek dan binnen 3 dagen weg is. Een significante reductie in hersteldtijd dus.

Het belang voor de patient is dat een blauwe plek voor de omgeving een teken kan zijn "dat er iets gedaan is" - en dat deze door IPL-OPL dus sneller weg is. 

Een blauwe plek na een botox behandeling wordt liever niet direct met IPL-OPL behandeld, aangezien botox zich met name de eerste uren na de injectie kan verspreiden naar andere spieren. IPL-OPL zou dat verspreiden kunnen stimmuleren. Afhankelijk vande lokatie en indicatie kan IPL-OPL wel in een iets later stadium gedaan worden.

Noot: IPL staat voor Intense Pulsed LIght, OPL voor Optimzed Pulsed Light. OPL is de opvolger van IPL, de volgende generatie. Het principe is hetzelfde als bij IPL, maar door verbeteringen is OPL effectiever en veiliger. De kliniek beschikt over OPL. Voor het gemak spreken wij over IPL-OPL - omdat de term OPL nog niet zo bekend is als IPL.

Blauwe plekken behandelen met IPL-OPL

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde Amsterdam, Palomar
Terug naar overzicht