Nieuws

Maak direct een afspraak

Is een “Liquid Facelift” eigenlijk wel een facelift?

17-09-2015

Wat is een chirurgische facelift?

Om te beantwoorden wat een “liquid facelift is, is het belangrijk eerst te kijken wat een (echte) face lift is. Bij een facelift zal de plastisch chirurg een deel van de huid van het gezicht verwijderen zoals bijvoorbeeld de S-lift of “mini-lift”. Wanneer nodig zal ook het onderhuidse weefsel weer op zijn plaats worden gebracht zoals bij een MACS-lift. In alle gevallen is er sprake van een teveel aan huid door huidverslapping die wordt veroorzaakt door een verlies aan collageen en elastine vezels ten gevolge van veroudering en bijvoorbeeld UV licht.

Hoe ziet veroudering van het gelaat eruit?

Bij veroudering is er naast huidverslapping ook sprake van volume verlies van het gelaat. Dat komt door vermindering (absorptie) van de hoeveelheid bot. Maar ook spierweefsel wordt dunner, net zoals vaak elders op het lichaam. Tenslotte neemt vetweefsel op bepaalde delen af in volume. Plastisch gezegd krimpt het hoofd van binnen en rekt de buitenkant op.

Het gevolg is dat het vetweefsel in het gelaat kan gaan zakken, naar beneden. Vetweefsel zit in zogenaamde compartimenten (zakjes) die op jonge leeftijd zitten vastgeklemd tussen de huid, de onderliggende spieren en bot. Bij veroudering komen deze vetcompartimenten als het ware vrij te liggen, omdat de huid slapper wordt en het bot verminderd. Onder invloed van de zwaartekracht kunnen de vetcompartimenten nu naar beneden zakken. Het gevolg is bijvoorbeeld een toegenomen neuslippen plooi en of hamsterwangen.

Wat is nu een “liquid facelift”?

Hierbij wordt het verloren volume in het gelaat gecorrigeerd door het injecteren van een tijdelijke filler. Vanzelf zal de huid nu meer op spanning staan. Echter, een overschot aan huid – en eventueel het onderhuidse weefsel – wordt dus niet gecorrigeerd. Het verschil met een echte facelift is dat hierbij standaard juist weer geen volume verlies wordt gecorrigeerd. Dat kan overigens wel, door bijvoorbeeld injectie met een tijdelijke filler of eigen vet, zogenaamde “lipofilling”.

Een liquid facelift met fillers is dus niet hetzelfde als een chirurgische facelift.

Liquid facelift is geen facelift

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam
Terug naar overzicht