Nieuws

Maak direct een afspraak

Nieuwe indicaties en toepassingen botox

23-06-2024

Botox bij medische aandoeningen

Er zijn zelfs meer medische indicaties voor botox dan cosmetische. Een van de eerste toepassingen was scheelzien, waarbij er per toeval werd gezien dat rimpels rond de ogen minder werden. Vooral in de neurologie zijn er heel veel verschillende toepassingen, zoals spierspasmen, door allerlei oorzaken, maar ook migraine. In het laatste geval overigens met wisselende resultaat.

Wij passen botox in onze kliniek succesvol toe als integraal onderdeel bij de behandeling van rugklachten, onder andere in combinatie met het verstevigen van de zogenaamde “core”. En tandenknarsen niet te vergeten.

Ook urologen gebruiken botox, bij de behandeling van een overactieve blaas en bij urine-incontinentie.

De behandeling van huidaandoeningen is veel breder dan alleen het verminderen van dynamische rimpels. We kennen al langer de gunstige effecten op overmatig zweten - en meer recent, het verkleinen van poriën en het reduceren van talgproductie, zoals bij acne en rosacea.

Botox bij littekens

Tenslotte zijn recente resultaten bij het voorkomen en behandelen van littekens zo veelbelovend, dat wij deze optie veelvuldig aanbieden in combinatie met onder andere fractionele laser. In het verlengde hiervan wordt botox al jaren toegepast bij de behandeling van zogenaamde “rokerslijntjes” met fractionele laser.

Fractionele laser maakt naalden overbodig

Maar de allerlaatste ontwikkeling is toch wel dat botox niet alleen met een naald kan worden geïnjecteerd, maar ook als vloeistof op de huid kan worden gedruppeld, nadat deze is voorbereid met een fractionele laser. Die laser maakt “gaatjes” in de huid, waardoor botox als het ware “naar binnen wordt gezogen”, alsof de huid een spons is.

Voordeel van deze techniek is dat botox in extreem kleine hoeveelheden (micro-doseringen) over een groot gebied verdeeld kan worden. Denk aan poriën op de neus of voorhoofd, fijne lijntjes op de wangen en zeker ook littekens.

Bron: IMCAS World Congress 2024
Terug naar overzicht