Nieuws

Maak direct een afspraak

Fractionele laser maakt naalden overbodig

23-06-2024

Fractionele laser maakt naalden overbodig

Een geheel nieuwe ontwikkeling is dat werkzame stoffen niet alleen met een naald kunnen worden geïnjecteerd, maar ook als vloeistof op de huid kunnen worden gedruppeld, nadat deze is voorbereid met een fractionele laser. Die laser maakt “gaatjes” in de huid, waardoor de vloeistof als het ware “naar binnen wordt gezogen”, alsof de huid een spons is.

Nadelen van injectie met een naald

Injectie met een naald is erg nauwkeurig, maar soms net niet nauwkeurig genoeg. Wanneer een werkzame stof bijvoorbeeld in een bepaalde huidlaag terecht moet komen. Of alleen in een litteken en niet in het eromheen liggende weefsel.

Soms zijn maar hele kleine doseringen (micro doseringen) van een werkzame stof wenselijk, omdat hogere doseringen bijwerkingen kunnen geven. In al deze gevallen biedt de combinatie met fractionele laser voordelen boven injectie met een naald.

Nieuwe toepassingen

Voordeel van deze techniek is dat bijvoorbeeld botox in extreem kleine hoeveelheden (micro-doseringen) over een groot gebied verdeeld kan worden. Denk aan poriën op de neus of voorhoofd, fijne lijntjes op de wangen en zeker ook littekens.

Maar ook de niet ablatieve fractionele laserbehandeling die wij al jaren uitvoeren, wordt in onze kliniek direct na de behandeling gevolgd met het lokaal aanbrengen van een hoge dosering retinol (1%) of vitamine C serum (10%).

Een mogelijk andere toepassing is het behandelen van een gebied met overmatige transpiratie, zoals bijvoorbeeld het voorhoofd. Juist in dat gebied is het verspreiden van een kleine hoeveelheid botox over een relatief groot gebied belangrijk, zonder dat de spieren te veel verslapt worden, met als gevolg hangende wenkbrauwen of oogleden.

Littekens

Veel belovende data zijn ondertussen bekend van de lokale toepassing na een fractionele laser met botox, corticosteroïden en/of hyaluronidase bij de behandeling van littekens.

Maximale huidpenetratie door fractionele laser

Bron: IMCAS World Congress 2024
Terug naar overzicht