Nieuws

Maak direct een afspraak

Bevriezen van rimpels alternatief voor botox?

12-04-2013

Rol van Botox

Is bevriezing van zenuwen een alternatief voor botox? Tot op heden gebruiken wij in onze kliniek in Amsterdam botox voor de behandeling van dynamische rimpels. Dat zijn rimpels die worden veroorzaakt door overmatige spieractiviteit. Bijvoorbeeld een fronsrimpel of zogenaamde kraaienpootjes. Of een voorhoofdsrimpel.

De Amerikaanse firma Myoscience uit Silicon Valley in Californie denkt een alternatief te hebben gevonden. Het heet “Focused Cold Therapy” met als merknaam: “iovera”. Het principe is dat door bevriezing van een zenuw de daaraan verbonden spier (tijdelijk) niet meer werkt.

Hoe werkt Iovera?

Door met een naald ter hoogte van de slaap vlakbij een bepaalde zenuw te prikken, kan deze worden bevroren. Een deel van de zenuw degenereert dan, waarbij de signaal geleiding direct stopt. En dat betekent dat de spier die door deze zenuw wordt aangestuurd, stopt met samentrekken. De rimpels verdwijnen dan.

Vervolgens komen er dan een bepaald soort cellen, macrofagen genaamd, die het gedegenereerde centrale deel van de zenuw opruimen. Zij zouden ook groeifactoren afscheiden, waardoor de zenuw weer opnieuw groeit. Dit duurt een paar weken tot maanden, met een snelheid van 1 tot 2 millimeter per dag. Na volledige uigroei, kan de spier weer normaal functioneren.  

Is bevriezen van zenuwen nieuw?

Nee, het wordt al toegepast bij de behandeling van bijvoorbeeld pijn. Maar dan gaat het zo nodig om een definitieve blokkade. 

Effect van Focussed Cold Therapy

Deze methode kan alleen maar worden gebruikt voor de voorhoofdsrimpel en ten dele voor de fronsrimpel. Maar niet voor kraaienpootjes of andere indicaties waar botox voor kan worden gebruikt. De duur van het effect zou volgens de fabrikant 3 tot 4 maanden zijn.

Echter, een voorbeeld op de website van de Nederlandse distributeur, laat een effect zien dat ergens tussen de 30 en 60 dagen is. En dat laatste is veel korter dan bij botox, dat minimaal 3 tot 4 maanden werkt, bij herhaalde toediening soms wel tot 6 maanden.

Is het nauwkeurig en veilig?

Het lijkt niet nauwkeurig, omdat de behandeling niet gedoseerd kan worden, zoals bij botox. Tijdens een recent congres in Parijs (IMCAS 2013) heeft men laten zien dat deze behandeling in onervaren handen brandwonden van de huid kan veroorzaken. Er zijn nog geen gegevens in de literatuur over het risico op een hangende wenkbrauw. 

Veiligheid op de lange termijn is nog niet vastgesteld bij mensen. Wel zou er een studie in ratten zijn gedaan, maar de vraag is in hoeverre de resultaten naar mensen zijn te vertalen. Het is de vraag of het herhaaldelijk bevriezen van zenuwen op de lange termijn geen onherstelbare schade toebrengt. 

De fabrikant zegt dat er een lange termijn cohort studie gaande is, waarin mensen meerdere keren aan deze behandeling hebben blootgestaan. Daar zaten per januari 2013 (slechts) 10 deelnemers in, wat onvoldoende is om iets zinnigs te zeggen over de lange termijn veiligheid. 

Zijn er voordelen? Wat zijn de kosten?

Dat het direct werkt, terwijl voor botox pas na drie dagen gaat werken. Botox is lichaamsvreemd – en er zijn mensen die dat gewoonweg niet geïnjecteerd willen hebben. 

Het is de verwachting dat een behandeling met “Focussed Cold Therapy” duurder zal zijn dan een behandeling met botox. Deze behandeling is naar verwachting vanaf dit jaar in Nederland verkrijgbaar. Er zijn te weinig klinische gegevens om de veiligheid te garanderen. Ook is de toepassing beperkt tot slechts enkele spieren. Een behandeling van dynamische rimpels met Botox blijft eerste keus in onze kliniek. 

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde Amsterdam
Terug naar overzicht