Nieuws

Maak direct een afspraak

Bacteriën op de huid leiden mogelijk tot versnelde huidveroudering

20-04-2015

Bacteriën op de huid meten

Het aantal porfyrinen is gerelateerd aan het aantal bacteriën op de huid - en kan met behulp van een Visia camera gemeten worden.

Door middel van een digitale huidanalyse waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van UV stralen, worden porfyrinen zichtbaar gemaakt door hun fluoriserende eigenschap. Hoe meer porfyrinen, hoe intenser het terugkaatsende UV licht.

Bacteriën en versnelde huidveroudering

In talgklieren worden porfyrinen gevormd door zogenaamde propionibacterium acnes bacteriën, die overigens normaal op de huid en in talgklieren voorkomen. Porfyrinen in talgklieren leiden tot acne.

Er wordt nu gespeculeerd dat het aantal porfyrinen is gerelateerd aan versnelde veroudering van de huid.

Porfyrinen verschijnen als eerste op de neus en kin om vervolgens tijdens het volwassen leven in aantal toe te nemen. Na het vijftigste levensjaar is er dan weer een afname welke een weerspiegeling is van de afname van de talgproductie.

Bij blootstelling aan de zon kunnen porfyrinen vrije zuurstofradicalen afgeven waarbij lipiden kunnen oxideren, welke vervolgens de huid kunnen irriteren en beschadigen.

Er wordt verondersteld dat porfyrinen zo de effecten van de zon op pigmentvlekken, rimpels en andere verschijnselen van veroudering kan versnellen.

Het reinigen van de huid net voor het maken van een digitale huidscan met de Visia camera leidt niet noodzakelijkerwijze tot een vermindering van porfyrinen, aangezien deze niet gemakkelijk met een normale reiniger uit poriën zijn te verwijderen.

Video digitale huidanalyse

De video laat zien hoe een digitale huidanalyse met de Visia camera verricht wordt. Ook worden andere parameters gemeten, zoals rimpels, poriën, textuur, pigmentvlekken en (gebroken) bloedvaatjes.

Deze huidanalyse is een standaard onderdeel van een intake voor het gelaat.

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam, Greg Hillebrand at P&G, Furrow
Terug naar overzicht