Nieuws

Maak direct een afspraak

Met retinol of vitamine-A zuur in de zon?

11-08-2013

Bewezen anti-veroudering

Retinol dat lokaal op de huid wordt aangebracht, wordt in de cel omgezet in vitamine-A zuur. Van beiden is ondertussen volledig geaccepteerd dat zij bewezen effectief zijn tegen veroudering. Veroudering van de huid gaat gepaard met rimpels, door verlies van collageen en elastine.

Retinol en vitamine-A zuur werken door de aanmaak van collageen elastine te stimuleren. Collageen als bouwsteen van de huid, elastine voor de (zoals de naam al suggereert) elasticiteit.

Maar ook door de aanmaak van hyaluronzuur te stimuleren, wat weer verantwoordelijk is voor de binding van vocht in de huid. Een gram hyaluronzuur kan wel een liter water binden.

Daarnaast remt het overactieve pigmentcellen en leidt het tot een reductie van talg. Daardoor worden retinol en vitamine-A zuur ook gebruikt bij de behandeling van pigmentvlekken en bij acne.

Vitamine-A zuur en retinol

Vitamine-A zuur is alleen op recept verkrijgbaar als tretinoine creme en wel in verschillende sterktes: 0,02, 0,05 en 0,1%.

Retinol en vitamine-A zuur doen hetzelfde, maar toch zijn deze twee werkzame ingredienten verschillend. Onder andere op het gebied van blootstelling aan de zon. Met vitamine-A zuur moet men veel voorzichtiger zijn. Bekijk de video voor meer uitleg.

Retinol

Retinol wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten, waaronder ZO Skin Health en ZO Medical van Obagi. Deze twee productlijnen kennen de hoogst beschikbare retinol concentratie, oplopend tot 1%.

Ook belangrijk is dat de retinol in deze Zein Obagi lijnen op zo'n manier geformuleerd wordt, dat deze ook effectief door de huid kan worden opgenomen. In andere producten voor de huid voor is de  concentratie vaak lager of zelfs onbekend.

Vitamine-A zuur en retinol

Vitamine-A zuur is alleen op recept verkrijgbaar als tretinoine creme en wel in verschillende sterktes: 0,02, 0,05 en 0,1%.

Retinol en vitamine-A zuur doen hetzelfde, maar toch zijn deze twee werkzame ingredienten verschillend. Onder andere op het gebied van blootstelling aan de zon. Met vitamine-A zuur moet men iets voorzichtiger zijn. Bekijk de video voor meer uitleg.

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde Amsterdam, Furrow
Terug naar overzicht