Nieuws

Maak direct een afspraak

Vitamine-A zuur creme en retinol; hetzelfde of toch niet?

22-10-2014

Vitamine-A

Is hetzelfde als retinol en wordt na opname door de huid omgezet in vitamine-A zuur. Beiden worden beschouwd als meest bewezen en meest effectieve manier om veroudering van de huid tegen te gaan. Niet alleen ter voorkoming van - maar ook ter vermindering van bijvoorbeeld bestaande rimpels.

Retinol is vaak een onderdeel van huidverzorgingsproducten tegen veroudering (en dan meestal in veel te lage concentratie), terwijl vitamine-A zuur crème alleen op recept verkrijgbaar is.

De officiële indicatie voor vitamine-A zuur is de behandeling van acne maar het is waarschijnlijk dat het vaker wordt gebruikt tegen huidveroudering.

Werkingsmechanisme vitamine-A zuur crème

Vitamine-A zuur stimuleert de aanmaak van collageen (bouwsteen van de huid), elastine (noodzakelijk voor veerkracht), hyaluronzuur (voor het vasthouden van vocht) en remt de activiteit van pigmentcellen (van belang bij pigmentvlekken) en van talgklieren (gunstig bij acne en rosacea). Retinol heeft hetzelfde effect omdat het wordt omgezet in vitamine-A zuur.

Waarom retinol onze voorkeur heeft

De opname van medicinaal bereid vitamine-A zuur door de huid is beperkt in tegenstelling tot retinol dat speciaal geformuleerd is met als doel penetratie tot grotere diepte.

Dit wordt in het geval van ZO Skin Health en ZO Medical van Zein Obagi verkregen door retinol als het ware in te pakken. Deze pakketjes worden wel liposomen of oleosomen genoemd. Dit ingepakte retinol is daardoor ook beter beschermd tegen UV en lucht, dan vitamine-A zuur crème. Met vitamine-A zuur is het daarom belangrijker om op te passen tegen de zon.

Het is niet zo dat elk product dat retinol bevat dan ook gelijk effectief is. Het percentage is van belang, liefst tot maximaal 1%. Daarboven nemen tijdelijke bijwerkingen als roodheid, schilfering en jeuk disproportioneel toe. Lage concentraties retinol, kleiner dan 0,25%, zijn minder effectief.

Belangrijk is dat retinol afgeleiden, zoals retinol palmytaat, veel minder effectief zijn dan retinol. Daarom zal bijvoorbeeld 1% retinol palmytaat veel minder effectief zijn dan 1% retinol.

Wat doet vitamine A zuur creme?

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam
Terug naar overzicht