Nieuws

Maak direct een afspraak

Melanotan is risicovol en illegaal, desondanks populair

04-07-2014

Bruine huidskleur nog steeds populair

Alhoewel een bruine huidskleur nog steeds is geassocieerd met gezondheid, groeit het besef dat UV straling schadelijk is voor de huid. Niet alleen zorgt UV voor vroegtijdige huidveroudering, het verhoogt ook het risico op huidkanker.

Daarom wordt er continue naar alternatieven gezocht. Daarbij nemen zelfbruinende huidproducten een steeds grotere plaats in. Een nieuw ontwikkeling is een injectie met melanotan. 

Wat is melanotan?

Melanotan is oorspronkelijk ontwikkeld als een geneesmiddel tegen huidaandoeningen die verergeren door UV straling. Het stimuleert namelijk de normale pigmentaanmaak door de pigmentcellen. Je huid wordt er dus bruin van.

Er zijn twee vormen, melanotan-1 en melanotan-2. Deze laatste leidt tot (langdurige) erecties, zelfs zonder seksuele stimulatie, en verhoogde bloeddruk, reden waarom de ontwikkeling van melanotan-2 zich nu richt op het gebruik in mensen met een lage bloeddruk door shock bij (groot) bloedverlies.

Melanotan-1 is nog steeds in ontwikkeling als middel dat beschermt tegen UV. 

Melanotan heet ook wel “Barbie drug”

Melanotan heeft ook andere effecten, zoals verminderde eetlust en afvallen. Door de combinatie met het krijgen van een bruine huid, wordt het ook wel de “Barbie drug” genoemd. Het is populair, wereldwijd hebben tienduizenden mensen het middel gebruikt.

Maar melanotan is niet vrij van risico’s, inclusief het veranderen van moedervlekken en een mogelijk grotere kans op melanoom. Melanoom is een (helaas) niet zelden dodelijke vorm van huidkanker. Omdat melanotan nog in klinische ontwikkeling is, zijn de lange termijn effecten onbekend. 

Melanotan verkoop is illegaal

Melanotan kan via het internet worden gekocht. Volgens het farmaceutische bedrijf dat melanotan ontwikkeld, is de kans groot dat het om een nagemaakt middel gaat, waarvan de kwaliteit en samenstelling onbekend zijn.

Maar zelfs als er sprake zou zijn van authentiek melanotan, is het kopen en injecteren hiervan ten sterkste af te raden, behalve indien er sprake is van deelname aan een klinische studie onder toezicht van bijvoorbeeld een dermatoloog.

Gezonde huid is juist niet gebruind door de zon

Tenslotte, het is een misvatting te denken dat een bruin gekleurde huid door de zon gezond is. Het ziet er misschien gezond uit, maar een toegomen bruining is juist een symptoom dat de huid zicht beschermt tegen overmatige blootstelling aan UV.

Daarom is het zeer belangrijk om tegen UV te beschermen. Onze voorkeursproducten zijn de SPF30 en SPF50 van Zein Obagi en Heliocare capsules. Deze bevatten naast zonnefilters ook natuurlijk melanine voor extra bescherming - in combinatie met anti-oxidanten extra effectief.

Bron: Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, Amsterdam
Terug naar overzicht