Nieuws

Maak direct een afspraak

Vampire facelift of PRP werkt nauwelijks tot niet

19-07-2019

Huidverjonging met eigen bloed

Klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het dan ook. PRP, platetet rich plasma ofwel de vampire facelift maakt gebruik van eigen bloed. Dat wordt afgenomen vanuit een ader in de armen. Na centrifuge van het bloed wordt een deel in de huid geïnjecteerd.

Het zou groeifactoren bevatten die de huid stimuleren te verjongen, welke afkomstig zijn van bloedplaatsjes ofwel platelets. Er zijn diverse methodes, waarbij eventueel witte bloedcellen en/of fibrine samen met de bloedplaatjes worden geïnjecteerd. 

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn heel veel klinische studies gedaan met PRP, sommigen laten een positief resultaat zien op bijvoorbeeld huidverjonging, anderen juist weer niet. Wanneer nu de resultaten van alle (belangrijke) klinische onderzoeken bij elkaar worden opgeteld, is er sprake van een zogenaamde meta-analyse. 

Twee van dergelijke analyses concluderen dat er een bescheiden effect is van PRP en dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om het routinematig toepassen van PRP is een dermatologische praktijk te rechtvaardigen. En dat PRP veelbelovend is, maar dat het huidige bewijs gering is.

Gezondheidsraad adviseert de tweede kamer

Zij constateert dat er voor de meeste toepassingen van PRP vooralsnog weinig tot geen bewijs bestaat voor effectiviteit. Wel zijn er aanwijzingen voor een positief effect bij behandeling van een tenniselleboog, chronische wonden en binnen de kaakchirurgie. 

Echter deze studies zijn klein en het bewijs is grotendeels van matige of slechte kwaliteit. 

Geen PRP in onze kliniek

Op basis van de huidige kennis is er voor ons geen rechtvaardiging om PRP in onze kliniek aan te bieden. Wij vinden het niet ethisch om een behandeling aan te bieden welke zichzelf onvoldoende heeft bewezen. Wellicht ooit, maar nu in ieder geval niet.

Bron: J Dermatolog Treat. 2016;27(3):285-9, Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2014 Jan-Feb;80(1):5-14
Terug naar overzicht