Nieuws

Maak direct een afspraak

Dementie risico verhoogd bij patiënten met rosacea

04-04-2021

Rosacea is chronische ontsteking

Een van de kenmerken van rosacea is een chronische ontsteking van de huid. Hierbij komen specifieke eiwitten (AMPs en MMPs) in verhoogde concentratie voor. Deze specifieke eiwitten spelen ook een rol bij zogenaamde neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder dementie zoals de ziekte van Alzheimer.

Grote Deense studie

In de periode 1997 en 2012 heeft er een groot Deens onderzoek plaats gevonden. Hier hebben ruim 5,5 miljoen mensen aan deel genomen, waarvan ruim 80.000 met rosacea. 

Het is bekend dat een subgroep van patiënten met rosacea een brandend gevoel van de huid, migraine en neuro psychiatrische symptomen heeft. 

De vraagstelling was of er een correlatie is tussen rosacea en dementie. In de analyse is rekening gehouden met andere risico factoren voor dementie.

Risico op Alzheimer

Rosacea is geassocieerd met een significant verhoogd risico op dementie, met name de ziekte van Alzheimer. Voor Alzheimer is de correlatie alleen gevonden bij mensen die ouder dan 60 jaar zijn, met een verhoogd risico van 1,32. Er was ook een rol voor het geslacht, waarbij het risico op Alzheimer voor vrouwen met rosacea 1,28 en voor mannen 1,16 was.

Interessant is, dat wanneer de rosacea groep beperkt is tot die patiënten waar de diagnose is gesteld door een dermatoloog in het ziekenhuis, het risico op dementie 1,42 en op Alzheimer 1,92 was.

Aandacht voor dementie

Op basis van deze studie suggereren de onderzoekers dat er meer aandacht zou kunnen zijn voor patiënten met rosacea waarbij er cognitieve stoornissen zijn, zoals geheugen, taal, gedrag en het oplossen van problemen.

Het is onduidelijk of de behandeling van rosacea het risico op dementie of Alzheimer verlaagt. 

Bron: Ann Neural 2016;00:000-000
Terug naar overzicht