Nieuws

Maak direct een afspraak

Harvard: oculaire rosacea verbetert door IPL-OPL

24-05-2021

Rosacea van de ogen

Zoals phymateuze rosacea de neus aantast, zo tast oculaire rosacea de ogen en de oogleden aan. Deze vorm van rosacea komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Rosacea van de ogen wordt regelmatig verward met een allergie of met een gewoon ontstoken oog. Het is daarom belangrijk de juiste diagnose te stellen.

Stephan benadrukt: “Wanneer we in de kliniek vermoeden dat sprake is van oculaire rosacea, verwijzen we altijd naar een oogarts ter bevestiging van de diagnose. Dit doen we om eventueel zichtverlies door rosacea te voorkomen.”

Van tranende ogen tot strontjes

Oculaire rosacea kan vanwege de ontstekingsactiviteit in en rond de ogen veel irritatie geven. Aangezien deze irritatie in het kwetsbare ooggebied voorkomt, is het des te vervelender. Stephan: “De exacte symptomen verschillen van persoon tot persoon. Van een branderig gevoel tot gevoeligheid voor licht. Van tranende ogen tot strontjes, doordat de meiboomklieren bij de wimperrand ontstoken raken. Of een permanent gevoel alsof er iets in de ogen zit.

IPL-OPL kan de ontstekingsactiviteit verminderen

Recent onderzoek heeft volgens Harvard University aangetoond dat een IPL-OPL-behandeling van de oogleden de ontstekingsactiviteit in het ooggebied kan verminderen.

Anton Janse van Rensburg, lasertherapeut in de kliniek: “Hoewel dit een relatief nieuw inzicht is dat pas afgelopen oktober werd gepresenteerd tijdens een congres van Harvard, is het werkingsprincipe niet nieuw. We zien het ook in het gelaat. Als we met een IPL-OPL-behandeling vaatjes verwijderen, dan vermindert de roodheid in het gezicht en nemen eventuele puisten af. Na de IPL-OPL-behandeling is er minder sprake van ontstekingsactiviteit. Bij de ogen werkt dit dus ook zo.”

Terug naar overzicht