Nieuws

Maak direct een afspraak

Voorkom een drankneus met de juiste behandeling

24-05-2021

Drankneus, ofwel rosacea van de neus

Rosacea kent verschillende vormen. Een van deze vormen is phymateuze rosacea. In de volksmond wordt dit ook wel een drankneus genoemd. Een verwarrende naam overigens, want een drankneus wordt niet primair door alcohol veroorzaakt.

Bij een drankneus is sprake van een verdikt en onregelmatig oppervlak van de huid van de neus. Vaak in combinatie met lokale verdikkingen, die we noduli noemen. Deze afwijkingen kunnen ook op de huid van de wangen en kin voorkomen. Een drankneus komt vooral voor bij mannen die al meerdere jaren rosacea hebben.

Voorkomen is beter dan genezen

Een drankneus zal zich over het algemeen niet als eerste vorm van rosacea aandienen. Vaak is de neus in een vroeg stadium van rosacea al wel disproportioneel rood. Stephan: “Niet iedereen die rosacea heeft, krijgt uiteindelijk een drankneus. Omgekeerd kunnen we wel stellen dat vrijwel iedereen die een drankneus heeft al langere tijd met rosacea kampt.

Reden te meer om rosacea in een vroeg stadium te laten behandelen. Als de ontsteking van de huid weer onder controle is, is de kans op een drankneus vele malen kleiner, denken we. Voorkomen is beter dan genezen, ook bij een drankneus.”

De verdikkingen en onregelmatigheden bij een drankneus kunnen wel worden verminderd met een gecombineerde fractionele laserbehandeling, met golflengtes van 1540 en 2940 nM. Ook orale antibiotica of roaccutane kan de symptomen verminderen.

Stephan: “Met de nadruk op verminderen, niet op verwijderen. Een drankneus wordt nooit meer de oude. Juist daarom is een tijdige behandeling en de juiste huidverzorging zo belangrijk.”

Terug naar overzicht