Nieuws

Maak direct een afspraak

Multi therapie geeft de beste resultaten bij rosacea

24-05-2021

Behandeling rosacea multi-factorieel

De behandeling van rosacea kent meerdere facetten. Het is een multi therapie die bestaat uit effectieve huidverzorging, de juiste cosmetica en het verwijderen van roodheid en vaatjes met IPL/OPL. In sommige gevallen kan de behandeling worden aangevuld met medicatie.

Vermijd de zon en gebruik fysische zonnefilters

Aangezien UV-straling een trigger is voor rosacea, is het belangrijk om de zon zoveel als mogelijk te vermijden. Gebruik zonbescherming met een fysische filter. Deze filters leggen een weerkaatsend laagje op de huid, zodat zonlicht niet in de huid kan doordringen. Chemische filters daarentegen worden door de huid opgenomen en kunnen rosacea juist verergeren.
 
Kies bovendien voor zonbescherming met een filter tegen blauwviolet licht. Omdat blauwviolet licht ook binnenshuis voorkomt – computers en smartphones stralen het continu uit – is het verstandig zowel binnen als buiten zonbescherming te gebruiken. Onze favoriet is ZO Skin Health Sunscreen + Primer met natuurlijk melanine, titanium dioxide en zink oxide voor een breedspectrum zonbescherming.

Liever geen chemische en waterproof make-up

Omdat chemische make-up – net als chemische zonnefilters – door de huid wordt opgenomen, kan het rosacea verergeren. Stephan: “Gebruik één keer een verkeerde foundation of BB-cream en de rosaceahuid is tot wel twee weken geïrriteerd.” Een veel verstandiger keuze, ook voor wie geen rosacea heeft, is minerale cosmetica.

Stephan vervolgt: “Minerale cosmetica blijft op de huid liggen, net als fysische zonnefilters, en bevat geen huidonvriendelijke ingrediënten. In de kliniek werken we daarom uitsluitend met de minerale cosmetica van Colorescience, die eventuele roodheid ook nog eens uitstekend camoufleert.”
 
Vermijd bij rosacea bovendien het gebruik van waterproof make-up, aangezien voor het verwijderen hiervan vaak agressieve reinigingsproducten nodig zijn. Stephan: “De gevoelige en snel geïrriteerde rosaceahuid is juist gebaat bij milde producten, dus ook een milde reiniging. Scrubben is bij rosacea uit den boze.

ZO Skin Health: huidverzorgingsproducten die effectief én mild zijn

De rosaceahuid kenmerkt zich door een verstoorde huidbarrière. Deze verstoring veroorzaakt niet alleen roodheid en irritatie, maar leidt er ook toe dat de huid sneller veroudert. Stephan: “Dit vraagt om effectieve producten die een hardnekkig huidprobleem kunnen aanpakken en de huidbarrière herstellen, maar ook om producten die mild zijn voor de huid, de huid kalmeren en roodheid verzachten. ZO Skin Health biedt deze producten.”

Onze ZO Skin Health favorieten bij rosacea

  • Gentle Cleanser: Een milde en toch zeer effectieve reiniger
  • Enzymatic Peel: Verwijdert dode huidcellen zonder te scrubben en zorgt voor een fijnere huidtextuur
  • Daily Power Defense: Herstelt de huidbarrière en repareert DNA-schade herstellen. Daily Power Defense bevat bovendien antioxidanten om schade door vrije radicalen tegen te gaan
  • Rozatrol: Kalmeert, reduceert roodheid en herstelt de huidbarrière
  • Wrinkle and Texture Repair: Herstelt elastine- en collageenschade met retinol. Ook verbetert dit product de huidtextuur en maakt het de veelal ruwe rosaceahuid weer glad

Vaatjes verwijderen met IPL-OPL

Naast de huidverzorging van ZO Skin Health zetten we in de kliniek ook IPL-OPL in bij de behandeling van rosacea. OPL is de opvolger van IPL. Stephan: “OPL maakt het mogelijk om gebroken bloedvaatjes te coaguleren. Deze bloedvaatjes zien er vaak uit als kleine spataderen en gaan nooit weg door huidverzorging alleen.”
 
Een belangrijke voorwaarde om te kunnen starten met OPL is dat de huid rustig is en de ontsteking – die vaak gepaard gaat met rosacea – enigszins onder controle. Stephan: “Bij gebruik van de huidproducten van ZO Skin Health zien we in de meeste gevallen de rosaceahuid kalmeren binnen drie tot zes weken. Daarna starten we met OPL.”
 
Wanneer OPL voor rosacea wordt toegepast, is het belangrijk dat het apparaat krachtig is. Stephan legt uit: “Vaatjes zijn heel dun, waardoor je veel energie aan de huid moet afgeven om de vaatjes te verwijderen. Tegelijkertijd willen we de omliggende huid niet verbranden en moet het apparaat dus een goede koeling hebben. Dit maakt dat niet ieder IPL-apparaat geschikt is voor de behandeling van rosacea. In de kliniek werken we met het MAX-G handstuk, waarmee we bij rosacea prachtige resultaten zien.”

Medicatie kan helpen, maar is geen ‘magic pill’

Bij ernstige vormen van rosacea kan medicatie helpen de klachten te verlichten. Denk daarbij aan ivermectine, metronidazol en azealinezuur. Ook wordt een kuur met antibiotica of roaccutane regelmatig ingezet. Roaccutane heeft als belangrijkste voordeel dat het de talgproductie afremt, waardoor het een effectief middel is bij rosacea.
 
Er bestaat echter geen ‘magic pill’ die verdere behandeling overbodig maakt. Stephan: “We ontvangen in de kliniek regelmatig patiënten die van de huisarts medicatie hebben gekregen bij rosacea. Meestal heeft dat wel een klein beetje effect, maar nooit genoeg en zeker niet op de lange termijn. Medicatie kan dus zeker helpen bij rosacea, maar dan als een onderdeel van de behandeling.

Terug naar overzicht