Nieuws

Maak direct een afspraak

KWF slaat de plank mis

15-08-2016

Heliocare capsules in het Nederlandse nieuws

Het begon met een artikel in de New York Times over eetbare zon beschermers. Dr. Darrell Rigel, professor of dermatology at New York University School of Medicine zegt:

"Many of the new alternative sunscreen products are hogwash and warns his patients to stay away from pills whose makers say they have no side effects. It usually means they have no benefits, either". 

KWF miskent effectiviteit zonnebrandpillen

Dit was aanleiding voor de NOS om het KWF haar mening te vragen, welke vorige week op de NOS website is gepubliceerd. Vervolgens hebben diverse andere media het bericht ongewijzigd over genomen.

"KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor de pillen. Met dit product ben je niet beschermd, daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Alleen deze pillen slikken is onverstandig. Wat wel bewezen is, is dat je je kunt beschermen tegen de gevaren van uv-straling door je in te smeren, de schaduw op te zoeken tussen 12 en 15 uur en beschermende kleding te dragen".

Wel degelijk wetenschappelijke onderbouwing

Er zijn tientallen wetenschappelijke publicaties bekend over Polypodium Leucotomos, het actieve ingredient van Heliocare capsules, inclusief diverse artikelen in zeer vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften. Een woordvoerder van KWF geeft aan niet op de hoogte te zijn van deze publicaties.

In een opvolgend persbericht van de distributeur van Heliocare zegt Dr. Salvador Gonzalez, een dermatoloog die aan Harvard University werd opgeleid en vroeger onderzoek deed naar Heliocare: 

"Er is geen twijfel mogelijk. Heliocare kan helpen om de huid te beschermen, doordat het de weerstand tegen schade door de zon verhoogt. Het helpt zonnebrand en huidveroudering door de zon te voorkomen, beschermt de huid tegen immunologische en DNA-schade en kan worden gebruikt als aanvullende behandeling bij aandoeningen die het gevolg zijn van blootstellen aan de zon". 

Cosmetisch arts Stephan Marks

Hij verwoordt het zo: "Heliocare capsules zijn uiteraard geen alternatief voor zonnebrandcrèmes. Beschermende crèmes en kleren, de zon vermijden, het zijn allemaal maatregelen die van fundamenteel belang zijn om beschadiging van de huid door de zon te voorkomen. Maar omdat Heliocare capsules extra bescherming bieden, zijn ze ideaal als aanvullende bescherming naast zonnebrandcrèmes, zeker bij huidproblemen die te wijten zijn aan blootstelling aan de zon". 

NOS nuanceert

Vervolgens nuanceert de NOS haar eerdere berichtgeving in een tweede bericht welke op haar site is geplaatst. De nadruk ligt in dat bericht op het feit dat alle partijen met elkaar eens zijn dat Heliocare capsules een aanvulling zijn op zonnebrandcrèmes en er niet in plaats van komen. 

Duitse richtlijnen

In 2011 heeft de Duitse Onkoderm groep richtlijnen uitgevaardigd voor artsen. Deze bevelen Heliocare capsules aan voor patiënten met een middelmatig tot hoog risico op huidkanker. Zij stellen dat Heliocare capsules de meest effectieve systemische UV bescherming is.

Naar onze stellige overtuiging is er dan ook geen enkele reden om ook maar enigszins te twijfelen aan de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van Heliocare capsules.

Bron: New York Times, NOS, ANP
Terug naar overzicht