Nieuws

Maak direct een afspraak

“Behandel rosacea op tijd en behoud een mooie huid”

24-05-2021

Wacht niet met rosacea behandeling

De een noemt het gezonde Hollandse appelwangen, de ander stoort zich er vreselijk aan. Rosacea is helaas een veelvoorkomend huidprobleem.

Het kenmerkt zich door een chronische ontsteking van de huid en vooral de gezichtshuid. Symptomen zijn roodheid en blozen, puistjes, rode bultjes, een grove huidtextuur en gebroken bloedvaatjes. De huid is gevoelig, brandt, prikt, jeukt en kan zelfs pijn doen. Ook reageert de rosaceahuid sterk op zonlicht, temperatuur- en hormoonschommelingen, pittig en gekruid eten, rode wijn en stress.

Gelukkig is rosacea met het juiste behandelprotocol en effectieve huidverzorging goed onder controle te houden. In deze nieuwsbrief leest u hoe.

Vier verschillende vormen van rosacea

Er bestaan vier verschillende vormen van rosacea. Allereerst de vorm die zich kenmerkt door roodheid, zwelling en gebroken bloedvaatjes op vooral neus en wangen. Dit noemen we erythemateuze rosacea. Als de huid naast roodheid ook regelmatig puistjes heeft, is sprake van papulopustulaire rosacea, de tweede vorm. Vertoont de huid verdikkingen en onregelmatigheden bij vooral de neus, maar soms ook wangen en kin? Dan is dit de derde vorm van rosacea, die we phymateuze rosacea of drankneus noemen. En tot slot de vierde vorm, oculaire rosacea. Hierbij zijn de ogen aangedaan.

Stephan Marks, cosmetisch arts KNMG bij Kliniek voor Esthetische Geneeskunde komt de verschillende vormen regelmatig tegen in de kliniek: “We zien rosacea vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meestal komt rosacea pas aan het licht vanaf het dertigste levensjaar en vooral bij mensen met een blanke huid. Overigens kunnen mensen met een donkere huid ook last hebben van rosacea. De roodheid valt bij hen alleen minder snel op."

 

Wetenschappers tasten in het duister over de oorzaak

De oorzaak van rosacea is tot op de dag van vandaag niet bekend. Stephan: “Wetenschappers tasten nog steeds in het duister. Er wordt gespeculeerd dat de demodexmijt en bepaalde bacteriën een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rosacea, alhoewel hier het laatste woord nog niet over is gezegd. Wel kennen we de risicofactoren voor het ontstaan van rosacea, namelijk zon, een van nature aanwezige neiging tot blozen en erfelijke factoren.”

Ook de talgproductie lijkt een rol te spelen bij rosacea. Misschien niet bij iedereen, maar wel vaak. En dan met name overproductie van talg. Stephan legt uit: “Chronische overproductie van talg is gerelateerd aan chronische ontsteking van de huid. Dit draagt bij aan de symptomen van rosacea.”

Rosacea komt en gaat, maar verdwijnt nooit helemaal

Omdat niemand de oorzaak van rosacea kent, is er ook geen permanente oplossing voor. Stephan: “Rosacea komt en gaat, maar verdwijnt nooit helemaal. Sterker nog, zonder de juiste behandeling wordt rosacea in vrijwel alle gevallen alleen maar erger. Het is dus belangrijk om rosacea in een vroegtijdig stadium te behandelen. We werken in de kliniek met behandelprotocollen van ZO Skin Health, al dan niet in combinatie met OPL-IPL en medicatie. En met succes.”

Kom bij twijfel langs in de kliniek voor een huidanalyse en behandelplan

Een tijdige diagnose en de juiste behandeling is bij ieder huidprobleem van belang. Bij rosacea des te meer. Het is een aandoening die – met de juiste huidverzorging en begeleiding door een cosmetisch arts – goed onder controle valt te houden, zodat erger kan worden voorkomen. Kom daarom bij twijfel over rosacea gerust langs in de kliniek voor een huidanalyse, een passend behandelplan en een ZO Skin Health productadvies op maat.

Terug naar overzicht