Nieuws

Maak direct een afspraak

De donkere huid

01-12-2021

De ene donkere huid is de andere niet

Melanine is het stofje dat uw huid zijn unieke huidskleur geeft. Hoe meer melanine de huid bevat, hoe donkerder de huid. Voor het grootste deel blijft de behandeling van huidproblemen hetzelfde, ongeacht de huidskleur. Toch heeft de donkere huid ook specifieke eigenschappen waar we rekening mee moeten houden. Dit vergt specifieke kennis van de donkere huid.

Verschillende huidtypes en classificatie

Cosmetisch arts Stephan Marks legt uit dat er verschillende donkere huidtypes bestaan: “De ene donkere huid is de andere niet. De verschillen zijn relevant bij de behandeling en verzorging van de getinte tot de echt donkere huid. Bij een echt donkere huid moet u denken aan de zeer donkerbruine tot zwarte huid, zoals die voorkomt bij mensen met een Afrikaanse afkomst. Dit is huidtype 6 volgens de zogenoemde Fitzpatrick classificatie.”

De Fitzpatrick classificatie is ontwikkeld door de Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick en kent 6 verschillende huidtypen, van heel licht (huidtype 1) tot heel donker (huidtype 6). Naast het Negroïde huidtype 6 kent deze classificatie ook het Aziatische huidtype 5 en het Mediterrane huidtype 4. De andere huidtypes (huidtype 1 tot en met 3) worden als lichte huidtypes beschouwd.

Marks vervolgt: “Vooral de huidtypes 4 en 5 reageren minder voorspelbaar op behandelingen. Ook het gebruik van bepaalde werkstoffen kan deze huidtypes irriteren. Huidtype 6 is daarentegen weer heel stabiel en voorspelbaar. Voor botox en fillers maakt het huidtype uiteraard niet uit.”

Risico op hyperpigmentatie

Mediterrane en Aziatische huidtypes hebben een groter risico op hyperpigmentatie, doordat de pigmentcellen snel reageren op prikkelingen. Marks: “Chemische peelings en fractionele laser prikkelen de huid en dit kan leiden tot post-inflammatoire hyperpigmentatie, ook wel PIH genoemd. Vaak zien we bovendien dat de Mediterrane en Aziatische huidtypes minder goed reageren op retinol of op hydrochinon. Het Negroïde huidtype kan juist weer heel goed tegen deze werkstoffen, omdat dit huidtype dikker is.”

PIH is meestal tijdelijk van aard. Zeker als de hyperpigmentatie in de opperhuid optreedt. De opperhuid vernieuwt zichzelf iedere 21 tot 28 dagen en daarmee verdwijnt uiteindelijk ook de hyperpigmentatie. Komt de hyperpigmentatie in de lederhuid terecht, dan is het effect veel langduriger en soms zelfs permanent. Met de producten van ZO Skin Health wordt de huid voorbereid op behandelingen en de pigment productie onderdrukt. Dit om de kans op hyperpigmentatie te verkleinen.

De donkere huid en melasma

Het is met een donkere huid nog steeds mogelijk om melasma te krijgen. Hoewel melasma – net als hyperpigmentatie – op een donkere huid minder opvalt, blijft het een vervelende huidaandoening die te behandelen valt. Marks: “De Mediterrane en Aziatische huidtypes adviseren we Brightalive en Wrinkle & Texture Repair van ZO Skin Health. Deze producten worden heel goed verdragen. Bij het Negroïde huidtype is Retinol Skin Brightener een zeer effectief product om pigmentproblemen te verminderen en de huid te egaliseren.”

Laser- en IPL-behandelingen

Hoewel het Negroïde huidtype heel stabiel is, reageert dit huidtype minder goed op verdampende laser- en IPL-OPL-behandelingen. Lasertherapeut Anton Janse van Rensburg: “Het donkere pigment slurpt dan alle energie van de laser of IPL-OPL op, zodat deze energie niet op de juiste plek in de huid terecht komt. Laser ontharen kunnen we wel veilig bij de donkere huid toepassen. De energie wordt dan geabsorbeerd door de haar, omdat deze donkerder is dan de huid. Ook de niet-verdampende laser ten behoeve van littekens, textuur, poriën en huidverstrakking kan veilig op elk huidtype worden gebruikt.”

Ook bij de Mediterrane en Aziatische huidtypes is voorzichtigheid geboden bij laser- en IPL-behandelingen. Om zeker te weten welke huid veilig kan worden behandeld en welke niet, meten we in de kliniek altijd eerst de hoeveelheid pigment activiteit in de huid. Janse van Rensburg: “We gebruiken daarvoor de door de FDA goedgekeurde Skintel, een innovatieve sensor die de hoeveelheid pigment in de huid kan meten. Meten met de Skintel is vele malen nauwkeurig dan met het blote oog een inschatting maken.”

Dermatosis papulosa nigra en verdikte littekens

Dermatosis papulosa nigra is een aandoening die uitsluitend bij het Negroïde huidtype voorkomt. Marks legt uit: “De aandoening is te herkennen aan wratachtige donker- en lichtbruine verkleuringen van de huid. De wratjes kunnen we vrijwel pijnloos en zonder restverschijnselen wegbranden met een naald onder stroom.”

Een ander fenomeen dat we met name zien bij het Negroïde huidtype is een verhoogd risico op verdikte littekens. Marks: “Voor acne patiënten met een donkere huid betekent dit dat zij extra voorzichtig moeten zijn. Met de producten van ZO Skin Health kunnen we acne heel goed onder controle houden en littekens voorkomen.”

Bron: KVEG
Terug naar overzicht