Nieuws

Maak direct een afspraak

Vrouwelijke en mannelijke gezichtseigenschappen

26-08-2022

Mannen en vrouwengezicht

De perceptie van wat esthetisch is staat niet vast, maar hangt af van de cultuur, etnische achtergrond en leeftijd waarin men zich bevindt. De belangstelling voor gelaatsverschillen tussen vrouwen en mannen neemt niet alleen toe door focus op transgenders, niet-transgenders willen juist versterking van hun vrouwelijke of mannelijke kenmerken.

De verschillen tussen een mannelijk en vrouwelijk gezicht zijn divers, beginnend bij de haarlijn en eindigend bij de kaaklijn en kin. In zijn algemeenheid zijn vrouwen gezichten ronder en zachter.

Bovenste 1/3 deel

  • De vorm van het voorhoofd van een man zijn breder en hoger, terwijl vrouwen een rondere vorm hebben
  • De wenkbrauwen staan hoger bij vrouwen, zijn dunner en ronder van vorm, waardoor de ogen groter lijken

Middelste 1/3 deel

  • De neus van mannen is groter en breder en de neusrug rechter terwijl deze bij vrouwen iets holler verloopt met een iets oplopende neus tip
  • De jukbeenderen van vrouwen steken meer uit en zijn ronder, doordat vrouwen daar meer onderhuids vet hebben. Hierdoor lijkt de ruimte eronder meer hol

Onderste 1/3 deel

  • De lippen van mannen zijn dunner en de cupido boog minder uitgesproken
  • Vrouwen hebben een minder ontwikkelde onderkaak, de kaakhoek is ronder. De kin van een vrouw is kleiner, ronder en steekt minder naar voren

 

Regionale verschillen

Uit onderzoek blijkt dat Europese mannen- als wel vrouwengezichten meer mannelijk worden beschouwd als bij niet-Europeanen. Er blijkt dat vooral de kin en kaaklijn als belangrijke indicator worden beschouwd.

Er werd ook aangetoond dat deelnemers in 23% van de vrouwen en in 10% van de mannen het geslacht verkeerd identificeerde. Voor Europeanen waren deze verschillen meer uitgesproken, 29% van de vrouwen en maar 5% van de mannen werd verkeerd geïdentificeerd.

Veroudering van het gelaat

In mannen is veroudering meer te zien in het bovenste deel van het gelaat terwijl deze in vrouwen meer in het onderste deel (zoals de marionettelijnen) te zien is.

Bij toename van de leeftijd gaan vrouwen steeds meer op mannen lijken terwijl van het omgekeerde veel minder sprake is. Belangrijke oorzaak bij vrouwen is de afname van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron terwijl zij nog steeds testosteron blijven produceren. Vrouwen worden als het ware "hormoon neutraal".

Overigens spelen genen ook een rol in het verouderingsproces. Vaak zien mensen dat zij verouderen volgens het patroon van een of beide ouders.

Behandelmogelijkheden veroudering

Door toepassing van botox kunnen fijne lijnen worden verminderd, ogen groter worden gemaakt en de wenkbrauwen worden gelift. Fillers kunnen worden gebruikt voor volumeverlies van de slapen, jukbeenderen en lippen en voor het contouren van de neus, kin en kaaklijn.

Energy based devices worden ingezet voor huidverstrakking en de truSculpt ID voor het verminderen van onderhuids vet.

Terug naar overzicht