Nieuws

Maak direct een afspraak

Hyperbare zuurstof therapie

29-12-2022

Wat is hyperbare zuurstof therapie?

Het onder verhoogde druk inademen van pure zuurstof. In een hyperbare zuurstof kamer is de luchtdruk 2 tot 3 keer hoger dan de normale luchtdruk. Daardoor kunnen de longen veel meer zuurstof opnemen dan tijdens de normale ademhaling bij normale luchtdruk. 

De rol bij decompressieziekte door duiken is een van de meest bekende toepassingen.

Extra zuurstof helpt bij het bestrijden van bacteriën. Ook komen er groeifactoren vrij en worden stamcellen geactiveerd. Dat stimuleert (wond) genezing door bijvoorbeeld suikerziekte of bestraling.

Indicaties

De Amerikaanse FDA heeft verschillende indicaties goedgekeurd voor hyperbare zuurstof therapie. Het betreft een breedspectrum in aandoeningen waar vaak een tekort aan zuurstof, een infectie en/of een verwonding een rol speelt. Verminderd zien door minder doorbloeding van een oog is daar onderdeel van.

Er is anderzijds aangetoond dat hyperbare zuurstof geen effect heeft bij dementie of multipele sclerose.

Anti-veroudering

Alhoewel met verschillende beperkingen, is er een recente studie (uit 2021) die voor het eerst laat zien dat hyperbare zuurstof de pathofysiologie als onderdeel van de veroudering van de huid, positief kan beïnvloeden. 

Risico's

Alhoewel hyperbare zuurstof therapie in de regel veilig is, zijn er wel risico's;

  • Beschadiging van het middenoor en scheuren van het trommelvlies door de hoge druk
  • Bijziendheid (veraf niet scherp zien) door tijdelijke veranderingen in de ooglens
  • Samenklappen van de long door de hoge druk
  • Epileptische aanval door te veel zuurstof
  • Verlaagd bloedsuiker bij patiënten met suikerziekte die met insuline behandeld worden
  • Brand door het hoge zuurstofgehalte

Om rekening mee te houden

De therapie kan worden uitgevoerd in een soort van (kleine) capsule of middels een mondmasker in een (ruime) kamer. De capsule kan van doorzichtig materiaal zijn, zodat ook mensen met claustrofobie behandeld kunnen worden.

Een nadeel van de capsule is dat deze in zijn geheel gevuld is met hyperbare zuurstof, waardoor het risico op brand groter is. Om explosie te voorkomen zijn apparaten op een batterij (zoals een telefoon) strikt verboden.

De behandeling

Een enkele sessie duurt ongeveer twee uur. Afhankelijk van de indicatie zijn 3 tot wel 40 sessies nodig, vaak als onderdeel van een allesomvattend therapieplan.

Bron: Aging (Albany NY). 2021 Nov 30; 13(22): 24500–24510
Terug naar overzicht