Nieuws

Maak direct een afspraak

Brazilian butt lift

17-08-2023

Wat is een Brazilian butt lift?

Een Brazilian butt lift (BBL) is het injecteren van vet in de billen, welke elders in het lichaam is weggezogen. De oorsprong van deze procedure is Brazilië, terwijl deze ondertussen wereldwijd wordt uitgevoerd.

Sinds 2015 is de jaarlijkse groei van deze procedure 77,6% volgens de International Society of Aesthetic Plastic Surgery. Beroemdheden als Kim Kardashian West, Jennifer Lopez en Nicki Minaj hebben hier in grote mate aan bijgedragen.

Voorwaarde voor een BBL is dat iemand wel voldoende (overtollig) vet heeft op andere plaatsen en voldoende tijd kan vrijmaken om na de ingreep te herstellen.

Overigens is een BBL niet echt een lift. Een alternatief hiervoor is het verwijderen van overtollige huid om de billen strakker en ronder te maken.

Goed idee?

Om maar met de deur in huis te vallen, 1 op de 3.000 BBL-procedures resulteert in overlijden door de ingreep, doordat het vet in een bloedvat wordt geïnjecteerd met een longembolie als gevolg of bijvoorbeeld door sepsis. Daardoor is het de meest gevaarlijke cosmetische procedure, aldus een publicatie uit 2017. Deze cijfers zouden tegenwoordig beter zijn, 1 op de 15.000 BBL-procedures resulteert in overlijden.

Het effect van een BBL is niet eeuwig, vetcellen kunnen groter of kleiner worden, zoals dat normaal gesproken bij verouderen op andere plekken ook gebeurt.

Alternatieven

Al in de 18e eeuw werd gebruik gemaakt van korsetten om de onderrug een holling te geven, welke laatste door mannen als aantrekkelijk wordt beschouwd. Het werd als een teken van vruchtbaarheid gezien. Maar er is meer, bijvoorbeeld fillers of implantaten.

Hyaluronnzuur fillers zijn kostbaar en moeten soms al elke 9-12 maanden bijgevuld worden. Het inbrengen gebeurt met dikke canules (soort breinaalden) en kan erg pijnlijk zijn, ondanks de lokale verdoving. In het geval van Sculptra is een veel langer durend effect te verwachten, doordat deze filler de aanmaak van collageen stimuleert.

Bil implantaat

Deze zijn vaak gevuld met siliconen en vergelijkbaar met borstprotheses. Over de veiligheid daarvan loopt momenteel heel veel discussie en de vraag is dan ook of dergelijke implantaten op de lange termijn niet per definitie gaan lekken, met alle gevolgen van dien. Of juist kapselvorming waardoor de implantaten vervangen moeten worden.

Een bilspier is anders dan een borst. Bilspieren worden bij het lopen intensief gebruikt en dat kan weer een reden zijn dat de implantaten soms heel duidelijk te zien zijn. Het kan een onnatuurlijk uiterlijk geven.

Versteviging van de spieren

Gewoon sporten en "squats" is een uitstekende manier om de bilspieren steviger te maken en meer vorm en ronding te creëren. Daar moet je wel tijd en zin in hebben en niet iedereen maakt makkelijk spierweefsel aan. Voeding en een gezonde levensstijl dragen zeker bij aan het succes van sporten.

Voor een kickstart is de truSculpt Flex uitermate geschikt. Een eerste serie bestaat uit 6 behandelingen (1 of 2 per week) van 45 minuten elk, overeenkomend met 54.000 "squats" per keer. Daar kan geen sport tegenop. Onderhoud varieert van 1 keer per maand of minder, ook afhankelijk van hoe vaak er gesport wordt - of niet.

Bron: Guardian, 9 Feb 2021
Terug naar overzicht