Nieuws

Maak direct een afspraak

Heliocare: zonbescherming in een capsule

21-06-2016

Polypodium Leucotomos van Heliocare

Is een tropische varenplant uit Centraal/Zuid-Amerika waarbij het extract krachtige bescherming geeft tegen ultraviolette stralen (UV). Mede door betrokkenheid van Harvard University is dit product ontwikkeld als supplement dat een of twee keer per dag geslikt kan worden, als capsule ter bescherming van de huid. Deze capsules worden op de markt gebracht door Heliocare.

In de wetenschappelijke literatuur is beschreven dat de antioxidanten van deze varenplant de huid van mensen kan beschermen tegen verschillende vormen van korte- en lange termijn schade door UV. In zijn algemeenheid kan korte termijnschade zich uiten als zonnebrand en lichtovergevoeligheidsreacties, terwijl lange termijn schade zich kan uiten als vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken, verminderde immuun weerstand van de huid en huidkanker.

Effect van UV bescherming

Er is aangetoond dat Polypodium Leucotomos resulteert in minder snel verbranden van de huid wanneer deze aan UV wordt blootgesteld en wel met een factor 3 wanneer deze wordt gemeten voor specifiek UV-B. Op basis hiervan laten initiële studies zien dat er een positief effect is op melasma (zwangerschapsmasker), vitiligo, polymorfe licht eruptie en urticaria door UV.

Ook is recentelijk aangetoond dat Polypodium Leucotomos de kans op terugkeer van actinische keratose na behandeling met photodynamische therapie verkleint. 

De toekomst zal moeten laten zien of er ook een effect kan worden aangetoond in de preventie van huidveroudering, (niet-melanoom) huidkanker en het ontstaan van pigmentvlekken na ontsteking, IPL-OPL of laser (zogenaamde post-inflammatoire hyperpigmentatie).

Melasma of zwangerschapsmasker

Is voor ons een belangrijke toepassing als aanvulling op zonbescherming op de huid en het gebruik van huidproducten van Zein Obagi. Omdat de behandeling van melasma vaak lastig en langdurig is, is aanvulling met Polypodium Leucotomos zeker aan te raden. Ook zien wij een rol bij verdere preventie van huidveroudering en zonneschade.  

Meer onderzoek is onderweg

Om de meest optimale dosering in elk van de verschillende toepassingen te bepalen. Wij zullen gebruikers van advies dienen hoe Polypodium Leucotomos gebruikt moet worden. Indien dit supplement puur wordt gebruikt ter bescherming van UV, adviseren wij 1 capsule van 240 mg/dag bij normale dagelijkse activiteiten en een tweede capsule 6 uur later bij openlucht activiteiten zoals strand, water, winkelen en terras. Deze capsule bevat beta-caroteen, dus niet gebruiken in combinatie met andere vitamine-A supplementen. Alternatief is 1 capsule van 480 mg zonder beta-caroteen, met vitamine-D.

Beide capsules altijd in combinatie met een zonbeschermer op de huid.

Wij adviseren Polypodium Leucotomos capsules vooralsnog niet aan kinderen jonger dan 12 jaar of vrouwen die (mogelijk) zwanger zijn of borstvoeding geven, totdat meer gegevens voorhanden zijn.

Het grote voordeel is dat Polypodium Leucotomos ook bescherming geeft tegen UV voor die delen van de huid die bij normaal dagelijkse bezigheden niet worden ingesmeerd met een zonbescherming, zoals hoofdhuid, nek, hals, handen, armen en benen. Het advies is dan ook minimaal 1 capsule per dag, zomer of winter, zon of regen.

KWF slaat de plank mis

KWF vertelt de NOS dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een effect als zonbescherming, zonder op de hoogte te zijn van de wetenschappelijke publicaties. Na een eerste bericht komt de NOS enkele dagen later met een nuancering. De komplete berichtgeving is te lezen in een nieuwsbericht KWF op deze website.

Nieuw

Sinds 2019 zijn er nieuwe Heliocare capsules beschikbaar die niet alleen beschermen tegen UV-A en UV-B, maar ook tegen het (schadelijke) zichtbare blauw-violet licht en infrarood. 

Heliocare eenvoudig bestellen

Capsules met Polypodium Leucotomos van Heliocare zijn verkrijgbaar in onze kliniek en wordt op verzoek ook opgestuurd naar uw (huis) adres, gratis vanaf 3 verpakkingen (€28,80 per verpakking/ 60 capsules van 240 mg of €31,50 per verpakking/30 capsules van 480 mg). De nieuwe capsules bevatten ook 240 mg en kosten €33,50 per 30. 

 

Zonbescherming in een capsule

Bron: Journal of Drugs Dermatology, 2016;15(2):224-228, Am J Clin Derm, 2015;11 feb, Dermal Surg 2015;41:898–902
Terug naar overzicht